kompaktkamera bäst i test

Kompaktkamera test 2020

Ska du köpa ny digitalkamera och vill veta vilken kamera som vunnit de senaste årens tester och är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har sammanställt de tester som är utförda och presenterar resultatet på denna sida. Men vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om sin digitalkamera för att kunna ge dig en så relevant rekommendation som möjligt.

 

Som så ofta börjar vi med att ta reda på vilka tillverkare som har bäst testresultat och flest nöjda användare rent generellt. Och de som just nu utmärker sig extra positivt är Panasonic och Canon. Dessa  giganter slåss i toppstriden i många tester och även om det  kommer uppstickare ibland, blir någon av dessa  tillverkare ofta bäst i test.

Digitalkamera - Bäst i test

De senaste åren har kampen alltså framförallt stått mellan två tillverkare och modeller. Det handlar dels om Panasonic Lumix DMC-serie och dels om Canon PowerShot-serie. Vilken kamera du än väljer av dessa, kommer du att få en riktigt bra testvinnare! Här på Bäst i test Guiden tar vi även hänsyn till prislappen och väljer därför vår vinnare  med detta i åtanke. 

 

Efter att ha studerat experttesterna, hört med konsumenterna vad de tycker om sin kompaktkamera och vägt in priset framkommer  vinnaren: Canon PowerShot G9 X.

Bästa digitala kompaktkamera 2020 - Canon PowerShot G9 X Mark II

Bästa digitala kompaktkamera - Canon PowerShot G9 X Mark II
(Klicka på bilden för mer information om bästa priset)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 22 October 2020

 


Här ser du en kamera som experterna uppskattar väldigt mycket, då bilderna nästan är av samma kvalité som en digital systemkamera. Den senaste versionen (som bland annat har Bluetooth) har tillägget Mark II efter produktnamnet och presenterades i början av  2017.

  

Hela kameran har snabb respons, är lätt att använda och autofokusen är både träffsäker och  snabb. De 20 megapixels som kameran har kommer till sin fulla rätt i de flesta sammanhang. Du kan också filma i full HD (1920x1080p, 60 fps) om du önskar det.

    

En av de stora fördelarna är den lilla storleken. Denna kamera är bara 98 x 58 x 31 mm  och har en vikt på 206 gram inklusive batteri. Den optiska zoomen är på 3x och motsvarar 28–84 mm på en 35 mm kamera. 

  

Den optiska bildstabilisatorn fungerar bra och är en värdefull hjälp för att få skarpa bilder. När du ska överföra fotografierna från kameran kan du  t.ex. använda USB, Bluetooth, HDMI eller WiFi.

  

Så tycker konsumenterna

Som vanligt lyssnar vi även på vad de "vanliga användarna" tycker efter sitt köp, eftersom de ofta har längst erfarenhet av att använda kameran. Och även dessa är mycket nöjda! De lyfter gärna fram att kameran är liten, lätt att använda och tar riktigt bra bilder. Framförallt överraskande bra i svagt ljus.

  

Vilka nackdelar finns med denna kamera?

Men vad ser då  konsumenter och experter för nackdelar med denna digitalkamera? Vi vill ju gärna veta dessa också innan inköpet, så att vi kan väga in det i vårt beslut. Jo, det som  många påpekar är att det är en relativt svag optisk zoom. En del menar också att batteriet snabbt tar slut och att filmfunktionen hackar vid riktigt hög upplösning/fps. Annars är alla mycket nöjda med vad de får för resultat.   

 

På YouTube kan du se en  genomgång på 13 minuter av denna kamera, där de summerar de viktigaste funktionerna samt även visar skärm, menyer och bilder.  

 

Mer information och teknisk data finns på Canons hemsida.

  

Här köper du kameran till bästa pris

Hos NetOnNet kan du köpa kompaktkameran bäst i test för bara 4190 kr. Frakten är inkluderad i priset.

4190 kr är det lägsta priset just nu för Canon PowerShot G9 X Mark II!

Hos Dustin Home köper du kompaktkameran för 4290 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 4571 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer bästa kompaktkameran just nu för 4988 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.
Dessa experttester ligger bakom valet

Här nedan kan du läsa de tester som ligger till grund för vårt val. Vi har fokuserat på tester från 2013 och senare, eftersom de tidigare testvinnarna inte längre finns att köpa. Du ser de senaste testerna högst upp i listan:


Tidningen Råd & Rön, april 2019: I listan med 35 testade kompaktkameror hittar vi den dyra Nikon Z7 överst med 83 poäng. Den första bästa kameran med mer "rimlig" prisnivå är Canon PowerShot G7 X Mark II som får 77 poäng av tidningen, vilket även Panasonic Lumix DMC-LX15 får.


Trusted Reviews har testat kameran och ger den 4/5 stjärnor. De gillar den slimma och fick-vänliga designen, JPEG-processeringen, kvaliteten från dess entums-sensor samt touch-skärmen. 


Tom's Guide har testat kameran och ger den 3,5/5 stjärnor. De gillar bildkvaliteten, den slimma designen, touch-skärmen samt att det är enkelt att föra över filer till smartphones. När det kommer till nackdelar så nämner de batteritiden (som de tycker är för kort), ingen 4K-video samt att den saknar viewfinder. 


Tidningen Ljud & Bild ger kameran 18 av 24 stjärnor och skriver; "Fin bildkvalitet under alla ljusförhållanden och enkel att sköta för alla."

 

Techradar menar att G9:an "...levererar bra bildkvalitet och visar att det är möjligt att klämma en större sensor i en mindre kropp." Betyget blir 90 av 100.

  

PC Magazine ger den 3,5 av 5 möjliga poäng och skriver att; "Canon Powershot G9X är den minsta kamera du kan få med en 1-tums bildsensor."

 

EISA, juli 2017: Delade ut priset Bästa kompaktkamera 2017-2018 till Sony CyberShot DSC-RX100 V som fick omdömet; "Sony RX100 V är ett tekniskt mästerverk i ett kompakt kamerahus. Precis som sin föregångare har den en entumssensor och en utmärkt utdragbar OLED-sökare."

 

Aftonbladet, februari 2017: Testade 7 kompakta digitalkameror och bäst i test blev Canon Powershot G7 X som fick full pott, 5 av 5 poäng. Omdömet blev: "Om du bara vill ha en kamera med ett objektiv med bra zoom är Canons G7X det bästa valet av de kameror vi testat. Producerar både bra bilder och bra video och är lätt att använda".

 

Ljud & Bild, november 2016: Korade Panasonic Lumix TZ100 till bästa kompaktkamera år 2016.

 

EISA, oktober 2016: Priset som Bästa resekompaktkamera 2016-2017 gick till Panasonic Lumix DMC-TZ100. EISA menar att: "Panasonic Lumix DMC-TZ100 är en välbyggd, kompakt resekamera med klassledande bildkvalitet tack vare sin entumssensor på 20,1 megapixel och sin Leica-zoom som motsvarar 25-250 mm. Kameran har 4K-video och Panasonics unika 4K-fotofunktioner gör det enkelt att fånga mycket snabba förlopp."

 

EISA, juli 2016: Priset som Bästa kompakta digitalkamera 2015-2016 gick till Sony CyberShot DSC-HX90V.

 

Tidningen M3, maj 2016: Har testat 7 stycken entumskameror, för att se vilken som är den bästa kameran 2016. Bäst i test-vinnaren heter Panasonic Lumix TZ100 då denna kamera fick hela 9 av 10 poäng och fördelarna är bland annat att den är kompakt, har ett stort zoomomfång och kan filma 4k-video.

Även Canon Powershot G5 X fick 9 av 10 poäng i detta test och utmärkelsen "Bra val!" bland annat för en bra sökare och ett bra objektiv.

 

Expressen, september 2014: I ett test av 6 resekameror utsågs Panasonic Lumix DMC-TZ60 till bäst i test med omdömet: "Stark blixt, mycket bra bildkvalitet och videotagning även i slowmotion gör TZ60 till absolut bästa kameran i testet."

Betyget blev högsta möjliga, 5 getingar av 5 möjliga.

 

EISA, augusti 2014: Priset som Bästa kompakta resekamera 2014-2015 tilldelades Panasonic Lumix DMC-TZ60 med orden; "Med en förbättrad bildstabilisering för videoinspelning kan TZ60 kompensera för kamerarörelser i fem riktningar. Därmed blir den användbar vid frihandsfilmning och fotografering även vid de längsta brännvidderna."

 

Tidningen Ljud & Bild, juni 2014: I ett test av fyra superzoomkameror (minst 30x zoom) blev Panasonic Lumix DMC-TZ60 utsedd till bäst i test. Betyget blev 5 av 6 stjärnor och omdömet lyder: "Snabb och lättskött resekamera med praktisk elektronisk sökare."

 

Digital Life, juni 2014: Bäst i test blev Panasonic Lumix DMC-TZ60 med högsta möjliga betyg; 5 av 5. Speciellt positivt var den moderna designen, den snabba autofokusen och inte minst en hög bildkvalitet.

 

PC för alla gjorde ett test av 7 undervattenskameror  i mars 2014. Under rubriken Fullträff för Panasonic utsågs Panasonic Lumix FT5 till bästa äventyrskamera med betyget 9 av 10. Den är lätthanterlig och tar riktigt fina bilder. Kameran klarar ett fall från 2 meter och är också vattentät. "Bästa köp för dig som vill ha kameran med till stranden eller på skidsemestern."

 

Testfakta / ICA-Kuriren redovisade ett test av 9 digitala kompaktkameror med zoom i oktober 2013. Bäst i test blev Casio Exilim EX-ZR700 med orden "...presterar bäst inom områdena bildkvalitet utomhus och användarvänlighet. Kameran har även testets jämnaste blixtljus". Betyget blev 3,8 vilket är en tydlig seger mot de övriga digitalkamerorna.

 

EISA tilldelade 2013-2014 utmärkelsen Bästa kompaktkamera till Sony CyberShot DSC-HX50V. Som Bästa resekamera utsågs Olympus TOUGH TG-2.

 

Sommaren 2013 testade tidningen Ljud & Bild kompakta digitalkameror som passar extra bra att ha med på resan. Som bästa resekamera utsågs Olympus PEN E-PM2 med orden "E-PM2 har en bildkvalitet som tillhör toppklassen och tack vare blixtsnabb autofokus och enkel användning är Olympus PEN-kamera ett bra val". Den fick därför omdömet Bäst i test av de 7 digitalkameror som var med i detta test.

 

Är du på jakt efter en riktigt bra kamera, kanske du vill läsa vår sida om den bästa systemkameran just nu. Lite mer pengar, men oändligt mycket mer möjligheter. Allt hänger förstås på intresse - och plånbok.

 

Kom ihåg att framkalla dina bästa fotografier på papper. Det är så lätt att alla minnen annars försvinner, vid t.ex. en datorkrasch. Det finns många bra ställen idag som erbjuder framkallning på nätet billigt. Du kan också plocka ut dina bästa bilder och göra en egen fotobok online.

 

Ska du filma mycket är en bra videokamera förstås att föredra. Vi har därför även en sida med tester på actionkameror.

Tips 1:Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om trådlösa mobil-högtalare eller testet om multiroom högtalare.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående kamera. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!