Kylskåp bäst i test. Vill du veta vilket som är det bästa kylskåpet just nu? Vi har sammanställt alla tester här.

Kylskåp test 2020

Ska du köpa nytt kylskåp och vill veta vilket som vunnit i tidningarnas tester den senaste tiden? Då har du kommit helt rätt! På denna sida kommer vi att avslöja vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa kylskåp.

 

Vi har dessutom sammanställt experternas och de svenska konsumenternas åsikter om vilket som är det bästa kyl/frysskåpet just nu. I testet listar vi ett integrerat kombiskåp kyl/frys bäst i test och en fristående kyl/frys bäst i test, ett bästa fristående kylskåp och det bästa fristående frysskåpet.


Innehållsförteckning

Bästa kylskåp / frys 2020

Integrerad kyl/frys kombiskåp bäst i test

Siemens KI86SAF30

Kyl/frys bäst i test Siemens KI86SAF30
 • Låg ljudnivå

 • Låg energiförbrukning

 • Välplanerad och rymlig

 • Inte den bästa infrysningskapaciteten

Fristående kyl/frys kombiskåp bäst i test

Electrolux EN3791MOX

Kyl/frys bäst i test Electrolux EN3791MOX
 • Låg energiförbrukning

 • Automatisk avfrostning

 • Snabbkyl- och snabbfrys-funktion

 • Något dyr

Fristående kylskåp bäst i test

Bosch KSV36VI3P

Kyl/frys bäst i test Bosch KSV36VI3P
 • Låg energiförbrukning

 • Högt kvalitetsintryck

 • Låg ljudvolym

Fristående frys bäst i test

Bosch GSN36VI3P

Kyl/frys bäst i test Bosch GSN36VI3P
 • Klarar strömavbrott i 25h

 • Tyst

 • Temperaturvarning


Köpguide - Kylfrys, Side-by-side eller fullhöjds kylskåp - vad ska du välja?

Det första beslutet du behöver ta, är vilken typ av kylskåp som du ska köpa. Detta hänger främst på hur mycket utrymme du har samt vilka dina behov är. Här har vi sammanställt information om de tre vanligaste alternativen:

 

 

Kombiskåp - kyl och frys skåp

Kombiskåp - kyl och frys skåp bäst i test

I lägenheter och i mindre kök är det vanligast att ha kylskåp och frys i samma enhet, ett så kallat kombiskåp. Dessa tar liten plats och drar inte så mycket ström, eftersom de ofta bara har en (1) kompressor som sköter båda delarna.

Om du inte har stora fester, gärna sparar mat under lång tid eller storhandlar för en hel familj varje vecka, brukar ett kombiskåp räcka bra för en familj upp till 4 personer.

 

 

Side-by-side skåp

Side-by-side kylskåp bäst i test

Om du väljer den amerikanska varianten, side-by-side, där kyl- och frysdelen är placerade sida vid sida, får du ofta lite "lyx" på köpet. Som t.ex. en is- eller vattenmaskin direkt i dörren. Detta är praktiskt, men kräver en professionell installatör för att allt ska fungera på rätt sätt. Frysdelen är dock ofta ganska liten och de tar upp större golvyta.

 

Helt kylskåp

Helt fristående kylskåp - för dig som önskar mycket plats för kylvaror

Om du köper ett helt/fullhöjds kylskåp får du komplettera med en valfri frys om du önskar även en sån. Det vanligaste är att man ställer en matchande frys bredvid kylskåpet, men detta är något som du kan köpa senare.

Vill du ha ett fullhöjds kylskåp och en frys vid sidan om denna, tar det förstås mycket plats på golvet. Därför är denna lösning vanligast i villor, småhus eller i stora kök. Den stora fördelen är självklar; Du får plats med väldigt mycket matvaror.

 

I denna guide kommer vi att inrikta oss på att hitta det bästa Kyl-frysskåpet (även kallat Kyl över frys) eftersom det främst är dessa som efterfrågas idag.

 

Viktigt att tänka på inför ditt köp

Stor volym: Det som främst säljs idag är alltså så kallade kyl- och frysskåp där du får en övre del som är kylskåp och den nedre delen som är frys. Nackdelen med detta är att det blir begränsat utrymme att förvara dina varor, och det är därför viktigt att ha största möjliga volym på skåpet så att du får in så mycket varor som möjligt.

 

Låg energiförbrukning: Gamla kylskåp drar mycket ström. Det är dyrt för din plånbok. Men utvecklingen går framåt och dagens kyl/frysskåp är betydligt mer strömsnåla än för bara några år sedan. Minimikravet för energimärkningen ska vara A+ eller bättre. Då sparar du både pengar och miljö.

 

Frostfritt: Vi vill helst att kyl och frysskåpet ska ha automatisk avfrostning. På så vis sparar du tid eftersom du inte behöver tänka på att frosta av frysen. Men du sparar också pengar, eftersom isavlagringar i frysen kan vara mycket energikrävande. En avfrostad frys drar mindre el, är tystade och lever längre.

 

Låg ljudnivå: Kylskåp har, som du säkert vet, många ljud för sig. Allt ifrån gurglande och pipande till morrande och rena tjut. Detta är visserligen "naturliga ljud" (speciellt om du frågar tillverkarna) som uppstår när kompressorn pumpar upp ett högt tryck, men det kan vara nog så irriterande i alla fall.

För din nattsömn är det därför värdefullt att ditt nya kylskåp är så tyst som möjligt och befriat från så många störande ljud som det går.

 

Enkel rengöring: Eftersom det finns mat i kylskåpet är det viktigt att det ska gå snabbt och enkelt att ta bort spill och göra rent kylskåpet.

 

Justeringsmöjligheter: Det ska även gå att justera hyllorna i kylskåpet. Främst för att det ska vara lätt att ta bort och rengöra, men även för att du snabbt ska kunna få mer utrymme under juletider eller vid andra festligheter där mycket mat måste förvaras kallt.

 

Så stort kylskåp behöver du

För kylskåpsdelen kan du räkna med att:

 • 100-150 liter räcker till 1-2 personer
 • 150-200 liter räcker till 3-4 personer
 • 200 liter eller mer, räcker till mer än 4 personer
Integrerat kylskåp bäst i test - kombiskåp

Efter att ha tagit del av de aktuella tester som finns idag och efter att vi pratat med flera vitvaruhandlare, blir valet ganska enkelt.

 

Det handlar om en integrerad kylfrys från en tillverkare som är känd för att göra bra vitvaror. Siemens tar förstaplatsen och modellen heter KI86SAF30. Längre ned på denna sida kan du själv se de experttester som finns att läsa och du kan även ta del av vad svenska konsumenter tycker om sitt kylskåp. 

Bästa integrerade kylfrys just nu - Siemens KI86SAF30

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020
Vi har tidigare haft Bosch KGE36VW4A som vinnare här på Bäst i test Guiden. Det var en imponerande kyl/frys som fick topprecensioner av både experter och konsumenter, men denna modell har nu utgått och vår nya testvinnare är Siemens KI86SAF30.

 

Detta är en kyl och frys med uppskattad design, bra LED-belysning och elektronisk temperaturstyrning. Det är energimärkt med A++ vilket är mycket strömsnålt och innebär att energiförbrukningen bara blir 219 kWh/år.

 

Ljudnivån är mycket låga 35 dB och totalvolymen är på 265 liter. Kylskåpet rymmer 191 liter och frysen 74 liter. Den klarar att frysa in 2 kg per dygn.


Andra finesser i kylfrysen är bl.a. digital LCD-termometer, dörrlarm, justerbar temperaturzon samt snabbfrysning. 

 

KI86SAF30 har fått höga poäng i experternas tester på bl.a. följande punkter:

 • Låg energiförbrukning (sparar dina pengar)
 • Mycket låg ljudnivå (skönt för alla i familjen, att slippa störande ljud)
 • Hög infrysningskapacitet (går snabbt att frysa ned stora mängder mat)
 • Hanterbarhet
 • Kvalitetsintryck

Skulle någon i din familj missa att stänga dörren, kommer ett larm att upplysa dig om det. Och skulle strömmen försvinna klarar kylskåpet att hålla kylan i hela 32 timmar, så att din mat inte blir förstörd.

 

Finns det då några nackdelar med detta kylskåp? Dessa vill vi ju i så fall känna till innan vårt inköp, så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Ja, det som en del påpekar är att frysen inte frostar av sig själv. Men detta är den enda svaga punkten som framkommit.


Detta säger användarna om kylfrysen

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna tycker om sin produkt. Det är ju trots allt de som har allra bäst erfarenhet. Här kommer några exempel:


"Så skönt med en frys som har en big box! Vi letade länge efter den perfekta inbyggnadskyl/frysen och tillslut föll valet på denna. Vi är nöjda!"


"Riktigt bra kombo, smidiga fack på rätt ställen. Gillar freshlådan! Frysen är lagom stor och riktigt bra med både större och mindre lådor."


"Bra kyl bra förvaring och smarta lösningar. Frysen stor och bra planering. Mycket tyst och plus snabb kylning och snabb ned kylning."


"Mycket fin kyl/frys, välplanerad och rymlig. Gillar isfacket i frysen. mycket kyl för pengarna."


"Tyst och energisnål kyl/frys som var lätt att installera."

 

Läs gärna mer detaljer om kylskåpet på Siemens hemsida.

 

Så köper du kylskåpet till bästa pris

Köper du kylskåpet på internet får du det billigast. Och eftersom din nya kylfrys väger 68 kilo är det bekvämt med hemtransport. Dessutom är det enkelt att beställa bortforsling av ditt gamla kylskåp eller få hjälp med installationen om du önskar det. har erbjuder kylfrysen KIS87AF30. 

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Hemmy.se säljer kyl/frysen för 13383 kr när du klickar här! Frakten ingår i priset.

13383 kr är det lägsta priset just nu för Siemens KI86SAF30!

CDON.COM säljer bästa kyl/frysen just nu för 13383 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.


 
Bäst i test fristående kylfrys 

Fristående kylfrysar är enkla att montera och passar in i de flesta kök. Fördelen med en fristående kontra integrerad kylfrys är att du inte måste skräddarsy resterande köksdelar till kylskåpet. På så sätt sparar du både pengar och tid. Utöver experters och användarnas betyg har vi även kikat på användarvänlighet, funktioner och prisnivå. Allt för att få fram den bästa fristående kylfrysen just nu! Vår vinnare kommer från en erkänd tillverkare, Electrolux

Bästa fristående kylfrys just nu - Electrolux EN3791MOX 

(KIicka på kylfrysen för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020


Electrolux EN3791MOX en kylfrys som har allt du behöver från ett kombiskåp. I Råd & Röns senaste test tar denna kylfrys hem 63p och får framförallt bra betyg för sin funktionalitet (sic!). 

 

Det är en stilren kylfrys som dessutom är helt fristående. Den är väldigt energisnål och har en årsförbrukning på endast 254kWh vilket har gett den energibetyget A++. Med en kylvolym på 228 liter passar den bäst för 2-4 personer. Frysdelen är lite mindre men har ändå plats för 91 liter. 

 

Det finns flertalet flyttbara lådor, bl.a. två stycken för grönsaker. Det finns även en hylla för flaskor samt en låda som alltid håller noll grader. Utöver det finns det flertalet hyllor som gör det möjligt att disponera många matvaror. 

 

Kylen håller perfekt luftfuktighet vilket gör att matvarorna håller sig färska under en längre tid. Även smak och konsistens bevaras längre. Med TasteGuard-luftfilter sprids inte lukt från de olika matvarorna heller. 

 

När det gäller kylens funktioner hittar vi bl.a. automatisk avfrostning och en snabbkyl-funktion. Med automatisk avfrostning slipper du tänka på underhåll av kylfrysen. Snabbkyl-funktionen ser till att snabbt kyla ned matvaror, detta görs med fördel när du precis har handlat och ställer in allt i kyldelen. 

 

För frysdelen, finns också en snabbfrys-funktion som fungerar på liknande sätt samtidigt som den bevarar matens näringsämnen och smak på bästa sätt. 

 

Utöver detta finns det även LED-lampor för både kyl- och frysdel. Denna belysning stegras upp desto mer du öppnar kylfrysens dörrar. 

 

Skulle ni råka ut för strömavbrott kan kylfrysen stå utan ström i hela 20h. 

 

Specifikationer: 

 • Vikt: 78kg
 • Höjd: 205cm
 • Bredd: 59,5cm
 • Djup: 64,7cm
 • Volym: 228L (kyl) & 91L (frys)
 • Ljudnivå: 43dB

 

Electrolux EN3791MOX är en kylfrys som gillas av både experter och konsumenter. Den har den senaste tekniken som krävs för att skapa en ideal plats för dina matvaror. I kombination med generös volym, smarta funktioner och ett schysst pris blir denna kylfrys därför Bäst i test. Kylfrysen kan beställas med vit front eller rostfritt stål. 


Detta säger konsumenterna

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att enbart se till experternas betyg utan vill även veta vad användarna har att säga. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. När det gäller EN3791MOX är majoriteten av konsumenterna nöjda med undantag för små petitesser som lådor utan skenor och att ljuset i kylen är kallt. Här kommer några exempel:


 Överskådliga hyllor med brea belysning, rymligt pga den extra höjden.”

 

 Köpte den för en månad sen bilen väldigt nöjd och glad.


"Fungerar bra. Ser alltid hur temperaturen är. Har larm. Bra belysning i kyl."


"Detta är en fantastisk kyl / frys. Jag är särskilt nöjd med hållbarheten för maten i kylen och särskilt frukt och grönsaker. Mycket låg och bekväm ljudnivå."


"Liten volym jämfört me en kombikabin som inte är integrerad."


"Kylskåpet är stort och tyst. Kan verkligen rekommendera detta kylskåp till andra."


"Fungerar precis som beskrivet, ljuset är något kallare än vad bilderna visar (antydan till blått). Den övre lådan i frysen är något svårare att använda, eftersom lådan sitter fast i spår och inte tas ut helt, vilket gör öppningen något smalare än de andra nedan."


"Hög kvalitet för pengarna." 


Här köper du bästa kylfrysen till lägst pris

Bäst i test fristående kylskåp

Om du letar efter ett högt fristående kylskåp så har vi tagit fram en vinnare till dig. Även detta kylskåp kommer från Bosch och heter KSV36VI3P.  


Bästa fristående kylskåp just nu - Bosch KSV36VI3P

(Klicka på kylskåpet för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020Bosch KSV36VI3P är ett fristående kylskåp som går att kombinera med motsvarande frys, GSN36VI3P. Den har presterat väl i tester från bland annat Råd & Rön


Det är en kyl med snygg och stilren design, elektronisk temperaturstyrning, dynamisk kylning (fläkt), 0-gradig låda och självklart en bra LED-belysning. Kylskåpets höjd är 186 cm och dess volym är 346 liter. Ljudnivån ligger på tysta 39 dB. Med 7 hyllor (varav 5 flyttbara) och 3 äggfack blir disponeringen av dina matvaror flexibel. 


Tack vare kylens energimärkning A++ har den en väldigt låg energiförbrukning på 112kWh/år vilket betyder att du sparar in både på miljön och din plånbok. 


Bosch KSV36VI3P har fått höga poäng i experternas tester på bl.a. följande punkter:

 • Låg energiförbrukning (sparar dina pengar)
 • Högt kvalitetsintryck
 • Låg ljudvolym (skönt för alla i familjen, att slippa störande ljud)
 • Hanterbarhet

Läs gärna mer detaljer om kylskåpet på Bosch hemsida.


Så köper du bästa kylskåpet till lägst pris

Köper du kylskåpet på internet får du det billigast. Och eftersom din nya kylfrys väger över 70 kilo är det bekvämt med hemtransport. Dessutom är det enkelt att beställa bortforsling av ditt gamla kylskåp eller få hjälp med installationen om du önskar det.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Prisjakt listar kyl/frysen från 7295 kr.

7295 kr är det lägsta priset just nu för Bosch KSV36VW3P!

Bäst i test - fristående frysskåp

För att komplettera den fristående kylen så har vi tagit fram dess motsvarighet fast i frysform, Bosch GSN36VI3P, som också har presterat bra i experternas tester. Läs hela testet här nedan!


Bästa fristående kylskåp just nu - Bosch GSN36VI3P

(Klicka på kylskåpet för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020


Bosch GSN36VI3P är motsvarigheten till kylskåpet KSV36VI3PDet är en frys med samma, minimalistiska och snygga design, LED-belysning och elektronisk temperaturstyrning. Dess energimärkning är A++ vilket betyder att den är mycket strömsnål med en energiförbrukning på 237kWh/år. 


Dess ljudnivå ligger på 42dB och dess volym är 242 liter. Frysen är mycket effektiv och klarar att frysa in 20kg/dygn. Skulle strömmen i ditt hus plötsligt slås av så klarar frysen av att stå i 25h


Vidare finesser inkluderar temperaturvarning, snabbfrysning, frostfri samt anti-fingeravtryck ytfinish. 


Läs gärna mer detaljer om kylskåpet på Bosch hemsida.


Här köper du bästa frysen till lägst pris

Köper du kylskåpet på internet får du det billigast. Och eftersom din nya kylfrys väger 74 kilo är det bekvämt med hemtransport. Dessutom är det enkelt att beställa bortforsling av ditt gamla kylskåp eller få hjälp med installationen om du önskar det.

CDON.COM säljer bästa kyl/frysen just nu för 8437 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

8437 kr är det lägsta priset just nu för Bosch GSN36VI3P!

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.
Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa kylskåpet hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100 % nöjd garanti här!

 


Prova produkten hemma i 100 dagar

 Så säger experterna i sina kylskåp- och frystester

Det finns dessvärre inte så många experttester på kylskåp, vilket bland annat beror på att det är en tidskrävande och kostsam produkt att undersöka i detalj. Det är många moment som ska testas t.ex. nedkylningsförmåga, energiförbrukning, att kylskåpet håller rätt temperatur och låg ljudnivå.

 

När vi tar del av de test som finns att tillgå, ser vi att det är tre tillverkare som utmärker sig extra positivt i kylskåpstesterna. Det handlar om Bosch/Siemens, Miele och Liebherr som under 2010-talet återkommande bevisat i experttesterna att de gör de bästa kylskåpen. Under de senaste åren har även Samsung fått bra kritik och detta är något som också konsumenterna håller med om (se Konsumenternas åsikter längre ned på denna sida).

 

Bosch berättar gärna själva om framgångarna i sin reklam och på deras hemsida kan du se en bra sammanställning på de bäst i test-vinster och andra utmärkelser som de fått för sina kylskåp de senaste åren.

 

De kylskåp som får de sämsta testresultaten är tillverkade av bland annat Gorenje, Whirlpool och Cylinda. Dessa producenter ska du alltså undvika, om du vill ha ett bra kylskåp 2020.


När Råd & Rön gjorde sin senaste sammanfattning av kyl och frys hamnade kylskåpet Bosch GSN36VW3P på delad fjärdeplats. Kylskåpet presterar bäst i: kvalitetsintryck, energiförbrukning och hanterbarhet. 


När det gäller fristående frysar hamnar vår testvinnare Bosch GSN36VW3P på delad åttondeplats. Den har, förutom en attraktiv prisnivå, bra betyg i kategorierna: kvalitetsintryck, hanterbarhet och energiförbrukning. 


I Råd & Röns senaste sammanfattning från mars 2020 testades 72 kylfrysar. På en delad förstaplats hamnade LG GBB59PZEFS och Samsung Family Hub 2.0. Vår testvinnare Bosch KIS87AF30 hamnade på en delad 5:e plats. Där kylfrysen presterade bäst var i kategorierna energiförbrukning, hanterbarhet, ljud och kvalitetsintryck. Med en årsförbrukning på endast 196 kWh är den billig i drift och med en ljudnivå på endast 34dB kan du vara säker på att du ej kommer störas av surrande. 


Vår vinnare för Bästa fristående kylfrys presterade även bra i Råd & Röns test. De gav denna kylfrys totalt 63 poäng. I deras test presterade kylfrysen allra bäst i kategorierna frysa, energiförbrukning och kvalitetsintryck. Den kategori som kylfrysen presterade sämst i blev ljud vilket är lite underligt eftersom kylfrysen endast ger ifrån sig runt 43dB. 


I  den senaste sammanfattningen Råd & Rön i september 2019 testades 23 kylskåp. De bästa i testet är (dyra) Samsung RR40M7165WW och LG GL5241PZJZ1 som fick 80 respektive 73 poäng. Bosch KSV36VI3P hamnade på en sjätteplats med 62 poäng. 

Extern källa/länk: Råd & Rön, september 2019


I den senaste sammanfattningen från tidningen Råd & Rön i mars 2019 finns det 57 kylfrysar som har testats. Den bästa i testet är LG GBB59PZEFS och den exklusiva (=dyra) Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4 som båda fick 71 poäng. Samsungs combi-skåp är ett "smart kylskåp" med pekskärm, internetanslutning och en kamera som låter dig se vad du har i kylskåpet även om du inte är hemma. På andraplats kom Miele KFN 28132 med 68 poäng.

Extern källa/länk: Råd & Rön, mars 2019


Råd & Rön testade 24 frysar. I deras test vann Liebherr SGN3036 med 80 poäng. Andraplatsen gick till Samsung RZ32M71357F som fick 71 poäng.  

Extern källa/länk: Råd & Rön, mars 2019


Danska Taenk  testade 27 fristående frysskåp i november 2017. Vinnare i deras test ble  Liebherr SGN3036 med 80 poäng.


I Danska Taenks senaste test testades 27 kylskåp. Vinnaren i deras test blev (dyra) Samsung RR40M7165WW med 80 poäng. Bosch KSV36VI3P hamnade på 8:e plats med 62 poäng. 

Extern källa/länk: Danska Taenk, oktober 2018

 

I tidningen Råd & Röns senaste sammanställning från mars 2018 finns 35 kylfrysar testade enligt deras nya, hårdare regler. Bäst i test är LG GBB59PZEFS samt den exklusiva (=dyra) Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4 som båda fick 71 poäng. Samsungs kylfrys är ett 'smart kylskåp' som bland annat har touchskärm, internetuppkoppling samt en kamera som gör att du kan se vad du har i kylen trots att du inte är hemma.

På andraplats kom Miele KFN 28132 som fick 68 poäng. I denna omgång är dock inte någon kylfrys från Bosch eller Siemens är testad.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, mars 2018

 Kampanjpriser hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har 20 % rabatt på dessa vitvaror när du anger rabattkoden TR20 i kassan.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan hot Tretti innan du betalar och lycka till med dina inköp!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om det bästa kylskåpet och den bästa frysen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den kyl/frys som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Kylskåp & Frys


Så gjorde vi valet av  bästa kylskåp

Det vi ser är att Bosch, Siemens och Liebherr är de som ofta fått bra betyg de senaste åren. Oavsett vilken du väljer av dessa tre tillverkade, kommer du att få en bra och energieffektiv kylfrys. Vi riktar dock uppmärksamheten mot Bosch och Siemens i första hand eftersom Liebherr är ett rätt dyrt märke. Kan vi få en motsvarande produkt billigare, väljer vi i första hand detta.


Enligt installatörer som vi pratat med, är det också svårt att hänga om dörrarna på Liebherrs kylskåp; "På Bosch och Siemens tar det bara några minuter att byta, medan det på Liebherr kan ta halva dagen!" Nu kanske det mer är en känsla än en uppmätt hastighet, men det är intressant att även ta del av sån information.

 

Konsumenterna är inte alltid så förtjusta i Miele, utan menar att de har problem på olika sätt (läs mer om Konsumenternas åsikter längre ned på denna sida). Därför väljer vi bort även detta märke en tid, tills konsumenterna bekräftar det som experterna påstår.

Testvinnare av kylskåp.


Det bästa kylskåpet hjälper dig att förvara dina matvaror på ett bra och energisnålt sätt.

 

Detta avslöjar vitvaruhandlarna

Eftersom det är brist på aktuella och relevanta kylskåpstest, har vi kompletterat denna guide genom att prata med flera vitvaruhandlare. Dessa säger dock samma sak som experterna; Bosch och Siemens gör väldigt bra kylskåp. Oavsett vilka vi pratade med, var alla överens om att dessa tillverkare är de bästa just nu.

 

Bosch och Siemens har dessutom samma fabriker, så innehållet i produkterna och kvalitén blir närmast identiska. Därför kan du välja det utseende och de funktioner som är viktigast för dig.

 

Så tycker konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi också ta reda på vad konsumenterna tycker om sina produkter. Det är ju trots allt de som har den största erfarenheten av hur det är att använda sitt kylskåp i vardagen.

 

När det handlar kylfrysar kan vi se att konsumenterna håller med experterna och vitvarubutikerna. Det är Bosch och Siemens tillsammans med Samsung som har de mest uppskattade produkterna. De tillverkare som inte får positiva ord från konsumenterna är bl.a. Miele, Gorenje och Gram.

 

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla kylskåpsägare kunnat rapportera in hur länge som deras kylskåp höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 96 poäng av 100 (428 kylskåp från Bosch utvärderades).
Bonus: 6 energi- och miljötips

 • Köp inte ett större kylskåp än du verkligen har behov av. En enda kylfrys sparar också energi, jämfört med två separata produkter.

 • Kom ihåg att lämna in ditt gamla kylskåp till återvinning, när det har gjort sitt. Köper du ny kylfrys online, får du ofta möjlighet att boka "Retur av gammal produkt" samtidigt som du beställer ditt nya kylskåp.

 • Se till att du har rätt temperatur i både kyl och frys. Idag är rekommendationen att det ska vara -18 grader i frysen och +5 grader i kylskåpet. På så vis sparar du så mycket pengar som möjligt, då t.ex. varje grad kallare i frysen ökar energiförbrukningen med 5 procent.

 • Det är viktigt att hålla baksidan av kylskåpet dammfritt så att luften kan cirkulera fritt. Damm på baksidan gör att kompressorn måste jobba hårdare för att hålla nere temperaturen, vilket innebär att det kommer att dra mer ström. Dammsug därför runt ditt kylskåp regelbundet.

 • Tina upp dina frysvaror i kylskåpet. Dels återvinner du då energin som gått åt för att frysa ned matvarorna, men maten blir också godare och mer saftig om den får tina upp långsamt.

 • Låt middagen svalna innan du ställer in resterna i kylskåpet. Annars går det åt onödigt mycket energi för att kyla ned dem och du riskerar också att andra matvaror, som står i närheten, blir varma.

 

Ska du byta ut flera vitvaror i ditt hem, kan det vara intressant att också kolla in vår guide till bästa tvättmaskinen, läsa om den bästa diskmaskinen eller se vilken torktumlare som vunnit bäst i test. Det verkar som att Bosch och Siemens i många fall har bra produkter även här. 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående kylskåp. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kylfrysen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

Vanliga frågor och svar

 • 💪 Kan man få hjälp med installation och bortforsling av den gamla kylen/frysen?
  - Ja, både Tretti, Whiteaway och eNemo erbjuder detta mot en extra avgift som du enkelt lägger till din beställning!
 • 🥶 Behöver man frosta av frysen?
  - Det finns stöd för detta. Men frysarna är skapade för att du ska slippa behöva göra detta!
 • 🥬 Hur stort kylskåp behöver jag?
  - 100-150 liter till 1-2 personer, 150-200 liter till 3-4 personer, +200 liter räcker till fler än 4 personer

Philip Andrén

Bäst i test: Kylskåp / Kylfrys

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: