Det här är den smartphone som svenskarna tycker är bäst just nu

Tester på Smartphone 2020

Om du ska köpa en smartphone och vill veta vilken som är den bästa mobilen idag, har du kommit helt rätt. Vi har gjort en genomgång av alla aktuella tester för att höra vad experter och konsumenter tycker om de mobiler som finns att köpa idag. Och svar har vi fått!

 


Innehållsförteckning


Bästa Smartphone 2020

Smartphone bäst i test

Apple iPhone 11

Smartphone bäst i test Apple iPhone 11
 • Bra prestanda

 • Mycket bra batteritid

 • Prisvärd

 • Något sämre skärm

 • Långsam laddning

Bästa Android 2020

Samsung Galaxy S20

Smartphone bäst i test Samsung Galaxy S20
 • Enastående skärm

 • Kompakt och lätt

 • Bra kamera

 • Dyr

 • Inte superbra batteritid

 • Stor skillnad mot Plus- och Ultra-modellen

Bästa budget smartphone 2020

Apple iPhone SE

Smartphone bäst i test Apple iPhone SE
 • Prisvärd

 • Kraftfull processor

 • Går enkelt att hålla med en hand

 • Inte lika vass skärm som iPhone 11

 • Inget AUX-uttag


Apples iOS eller Googles Android?

Det var i och med Apples iPhone  som de smarta telefonerna fick fotfäste på allvar år 2007. Och iPhone är ännu idag en stor och värdig spelare på planen. Men de andra tillverkarna står förstås inte vid sidlinjen och tittar på, utan vill också vara med i spelet.

 

Givetvis finns det även test där man ställer mobila operativsystem mot varandra. Ofta vinner Android i dessa tester framför allt för bra prestanda, många appar och inte minst det stora utbudet av telefoner att välja mellan. Enligt analysföretaget Gartner hade Android och IOS en gemensam marknadsandel på 99,9 % (2018).

 

Kampen mellan Apples operativsystem iOS och Googles Android, som används av de flesta andra tillverkarna av smartphones, kommer säkert att fortsätta länge till. Men vi jämför äpplen med päron och låter alla mobiler vara med och slåss om titeln 'Bästa smartphone just nu'.

 

Så resonerar konsumenterna

Under toppåret 2014 såldes det ca 3 miljoner smarta mobiler till privatpersoner i Sverige för att nu ligga och snitta på ca 2,5 miljoner enligt DN/IDC. Den genomsnittliga svensken byter ut sin mobil efter 2 år och 2 månader. De yngre användarna vill byta ännu oftare och gör även detta (smartphones andel av marknaden ökar succesivt sedan dess).

 

Därför tycker vi på Bäst i test Guiden att det är viktigt att höra även vad konsumenterna anser om sina mobiltelefoner. Inte minst när det gäller praktisk funktion och hållbarhet. Många användare vill även ha en vattentät smartphone. Därför väger dessa betyg och omdömen tungt inför vårt slutgiltiga val.

 

Hur mycket datatrafik behöver du?

Idag handlar det allt mer om att använda internet på sin mobil. Kanske till och med mer än att ringa med den. Det är därför intressant att fundera på hur mycket du tänkt att surfa. Olika mobilabonnemang har olika mycket datamängd som du får använda varje månad, så välj det som passar dig bäst.

 

Riktvärdet är att du med 1 GB kan: Läsa ungefär 400 webbsidor (typ Aftonbladet) eller lyssna på Spotify i 15 timmar eller titta på SVT Play under 2 timmar. Om du inte tänkt att titta på tv eller videoklipp via 4G utan nöjer dig med att surfa, mejla, göra bankärenden och någon enstaka gång använda Spotify, kan det vara lagom med 2 GB/mån i surfmängd.

 
Smartphone bäst i test 2020

Tidigare har vi haft en Android-telefon som testvinnare men denna gången går det inte att se förbi hur bra Apples iPhone 11 faktiskt är. Med en enastående prestanda, användarupplevelse och batteritid blir den smartphone bäst i test!  Både experter och svenska konsumenter är överens om att detta är värdig segrare.

Bästa smartphone just nu - Apple iPhone 11

(Klicka på telefonen för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020


iPhone 11 är den minsta i syskonskaran bland 11 Pro och 11 Pro Max. Det skiljer sig inte så jättemycket till utseendet mer än att det är den minsta i laget och erbjuder bäst prestanda för pengarna. Det är första gången som Apples iPhone ses som rimligt prissatt, något som tidigare varit reserverat för Android-smartphones. 


Skärmen är något större än föregående iPhone X och är 6,1 tum. Istället för OLED använder sig denna skärmen av LCD-teknik som Apple har valt att kalla "liquid retina". Skärmen ser väldigt bra ut men eftersom den inte utnyttjar OLED får du inte samma färgåtergivning och djupa svärta. Dock får du fortfarande en väldigt bra display trots dess upplösning på 1892 x 828 och du kommer inte gå runt och ångra dig eftersom iPhone 11 Pro (med OLED-skärm) kostar cirka 3000kr mer.   


Du får det allra bästa som Apple har att erbjuda tack vare det snabba och kraftfulla A13 chippet. Detta är det snabbaste chippet som Apple har lanserat och ser till att alla funktioner fungerar som det ska. Smartphonen har ett RAM-minne  3GB. Skillnaden är trots det inte så stor och enda gången det verkligen märks att det är mindre arbetsminne är när det gäller multitasking, där Pro och Pro Max är snäppet vassare. 


Kameran på iPhone 11 består av två 12MP linser som sitter på baksidan. En vidvinkel- samt en ultravidvinkel-kamera. Du kan välja vilken kamera du vill använda och de har olika arbetsområden. Vidvinkel-kameran fungerar likt en vanlig kamera men med ultravidvinkel-kameran kan du ta en helt annan typ av bilder eftersom den fångar mer tack vare sitt bredare omfång. 


Båda kamerorna har stöd för 4K med bra detaljrikedom och med de förinstallerade och kraftfulla redigeringsverktygen kan du ta filmer och bilder till en ny nivå. iPhone 11s nya kamera kan även utnyttja "Night mode" som möjliggör att fota snygga bilder även om du befinner dig  i en mörk miljö. Dessa kameror kan även användas tillsammans där de kompletterar varandra för att ta fram den bästa bilden.


Batteritiden är en av iPhone 11s styrkor. Det levereras från ett batteri på 3110mAh. När Techradar testade batteritiden under en dag med låg användning fick de ut hela 27 timmar! Då streamade de dessutom video i 1h och lyssnade på en del musik. När andra expertpaneler har testat batteritiden fick de ut drygt 11 timmar under en dag med normal användning. iPhone 11 är vattentät och klarar av att vara under vatten i 30 minuter sålänge djupet inte är mer än 2m. 


iPhone 11 går att köpa med antingen 64, 128 eller 256GB. Den finns även i sex olika färger. 

 

Så tycker konsumenterna

Vad tycker då konsumenterna om Apple iPhone 11? Här kommer några exempel:

 

"Grym telefon, den klart bästa jag ägt!"


"Ska man köpa en iPhone ska man köpa denna!"


"Fantastisk telefon. Bra batteritid, bra kamera och snabb processor."


"Väldigt bra kamera. Första gången känner jag att jag inte behöver ha en vanlig kamera med mig. Går såklart inte att jämföra med en bra systemkamera men absolut med en kompakt digitalkamera i övre prisklassen." 


"Jättebra. Haft iPhone xs denna gillar ja mer. Bättre kamera. Skärmen är faktiskt bra och allt är bra tycker ja. Lite tung möjligtvis men helt okej. Bra batteri."


"Gick från en 8 till en 11a och den är jäkligt bra. Fotografierna blir makalöst bra. Batteritiden är grym. Den är snabb som blixten. Lite stor kanske men man vänjer sig. Grym telefon! Det bästa av allt är IOS!" 


"Uppgraderade ifrån en 7;a. Oj vilket lyft! Var lite rädd att jag skulle tycka den skulle kännas stor, klumpig och att jag skulle sakna hemknappen, men icke! Iphone 7 känns snarare för liten nu. Hemknappen saknar jag inte heller, faceid är underbart! Batteritiden är grymt bra i jämförelse, vid normal användning klarar man sig att ladda varannan dag utan större problem."


"Underbar!" 


"Här får du mycket mobil för pengarna. Mycket bra bildskärm, batteritid och kamera."


"Jag är mycket nöjd med denna mobil. FaceId fungerar klockrent. Storleken på mobilen är perfekt, enda nackdelen är att jag ej når över hela skärmen med en hand. Batteriet räcker två dagar vid måttligt användande. Störs ej av bredare ram runt skärmen än på Pro modellen utan tycker det ser bra ut."

 

Genomsnittsbetyget från experterna och konsumenterna är 4,6 av 5,0, vilket är väldigt högt.

 

Det här är nackdelarna med mobilen

Låt oss också se på nackdelarna med denna mobil. Dessa finns ju alltid och vi vill veta dem innan vårt inköp för att kunna väga in dem i vårt beslut. Och det som experter och konsumenter reagerar mest negativt på, är det höga inköpspriset och att telefonen har väldigt många finesser som till och med kan kännas onödigt många.

 

Tyvärr har prisbilden på mobiltelefoner justerats uppåt under de senaste åren i allmänhet, så söker du en billigare telefon är vår tidigare testvinnare Samsung Galaxy S9 fortfarande ett bra alternativ. Helhetsbilden av iPhone 11 är att den är en väldigt kompetent smartphone med få nackdelar, som gör att den är värdig titeln Bästa smartphone just nu.

 

Här köper du mobilen till bästa pris

Bästa priset på Apple iPhone 11 hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare.


CDON.COM säljer bästa smartphonen just nu för 7177 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

7177 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPhone 11!

Hos Dustin Home köper du smartphonen för 7190 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa smartphonen bäst i test för bara 7490 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Webhallen köper du bäst-i-test-vinnaren för 7490 kr. Frakten ingår även i priset.

Teknikproffset säljer smartphonen för 7749 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Bästa Android 2020

Eftersom kampen mellan smartphones oftast står mellan operativsystemen iOS och Android är det ibland svårt att kora en testvinnare. Vi har därför valt att ha med den bästa android-telefonen just nu i detta test. Och vinnaren är ingen mindre än Samsung Galaxy S20


Även denna smartphone presterar mycket bra i tester men lyckas inte riktigt imponera experterna och konsumenterna lika mycket som vår testvinnare iPhone 11. 

Bästa android just nu - Samsung Galaxy S20

(Klicka på bilden för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020

 


Den största uppgraderingen som Samsung har gjort från föregående modell, Galaxy S10, är att Galaxy S20 nu är kompatibel med 5G. Och det är nog den mest prisvärda och bäst presterande 5G-kompatibel smartphone som finns just nu. Den har även två syskon; S20 Plus och S20 Ultra.


Skärmen är en 6,2 tums skärm som inte skiljer sig värst mycket från föregående modell. Exempelvis är upplösningen den samma. Dock har de gjort en uppgradering och höjt uppdateringsfrekvensen till 120Hz. Detta bidrar till jämnare övergångar när du spelar spel och scrollar genom flöden på social media. För att utnyttja 120Hz måste du aktivt ställa in det i mobilens inställningar.  


Det beskrivs som en av de bästa skärmarna på smartphone-marknaden just nu och har en pixeldensitet på 563 pixlar per tum. Tyvärr är storleken 6,1 tum den minsta i laget (för de som gärna vill ha en mindre telefon). 


Utanför Europa används processorn Snapdragon 865 som är otroligt snabbt och med valen av antingen 8 eller 12GB RAM-minne. Dessvärre har vi i Europa inte samma tur utan får nöja oss med en Exynos 990 som är något svagare. Du kan dock vara säker på att S20 är utrustad med den bästa tekniken som finns att tillgå just nu och därmed säker för flera års användning framöver. Med en standardlagring på 128GB kan du även använda telefonen flitigt utan att behöva oroa dig för hur mycket plats du har kvar på telefonen. 


Telefonen är vattentät och klarar av att vara under vatten i 30 minuter med ett djup på 1,5m. 


Kameran på Galaxy S20 består av 3 kameror som alla jobbar tillsammans för bästa bildresultat. Du kan även zooma upp till 30x med den digitala zoomen. Tyvärr kan du endast ta hi-res bilder med upp till 3x zoom men detta är inte något att hänga läpp för när du får ett så otroligt bra prestanda-paket. 


Batteriet hos S20 har uppgraderats från 3400mAh till 4000mAh. Detta gör att den klarar av strömslukande 5G och vardagligt användande. Du kan förvänta dig 11–12 timmars batteritid. Om du använder skärmen till fullo, dvs med full ljusstyrka och uppdateringsfrekvens kan batteriet snabbt dyka i procent. Men med hjälp av Samsungs snabbladdning är du uppe på 100% inom 1h. Du kan även ladda trådlöst OCH dela med dig av batteri till en kompis med kompatibel telefon. 


Så tycker konsumenterna

Givetvis vill vi även veta vad användarna har att säga om denna smartphone. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Tycker den är riktigt bra. Nu har den även bra batteri tid efter några uppdateringar. Skärmen är fantastisk och mobilen är grymt snabb också."


"Riktigt grym skärm."


"As bra än så länge. Kameran är dessutom riktigt vass. Förmodligen det bästa jag haft. Väntar en uppdatering av OS för att få bättre batteritid. Men den as snabba laddaren dom skickat med laddar telefonen på nolltid, så jag lider inget av det. Räcker iaf en dag för mig, mer än så vore naivt att förvänta sig." 


"Riktigt grym skärm, speciellt när man ändrar till 120Hz."


"Helt perfekt."


"Den här telefonen är helt perfekt för mig som kommer från en s9."


"Snabb bra skärm och kamera." 


"En snabb och bra mobil jag ångrar inte att skaffa en S20."


"Köpte mobilen för ca 1 månad sedan och är super nöjd." 


Det här är nackdelarna med mobilen

Det finns två nackdelar med Samsung Galaxy S20; batteritid och processor. Lyckligtvis har batteritiden förbättrats efter smarta uppdateringar av operativsystemet. Dessvärre består nackdelen med processorn. Det är nämligen så att den eftertraktade Snapdragon 865 inte följer med i telefonen när du köper den i Europa. Istället för Snapdragon finns det en Exynos 990 som fungerar bra. Dock är många användare och experter sura över att vi i Europa får nöja oss med en något sämre processor. 


Här köper du bästa Android-telefonen till lägsta pris

CDON.COM säljer bästa smartphonen just nu för 7890 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

7890 kr är det lägsta priset just nu för Samsung Galaxy S20!

Hos Webhallen köper du bäst-i-test-vinnaren för 8890 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa smartphonen bäst i test för bara 8990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Dustin Home köper du smartphonen för 8990 kr. Frakten ingår i priset.

Bästa budget smartphone 2020

Om du letar efter en okomplicerad smartphone som har hög prestanda till ett lågt pris är det en iPhone SE du ska ha. Både experter och konsumenter gillar den, mycket tack vare sin lätta vikt, pris och batteritid. Läs hela testet här nedan! 


Bästa budget smartphone 2020 - iPhone SE

(Klicka på telefonen för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020


Detta är den bäst prissatta iPhonen någonsin. Och trots sitt schyssta pris har den fortfarande samma prestanda som du förväntar dig av en ny iPhone. 


Skärmen är en 4,7 tums retina display med en pixeldensitet på 336ppi (pixels per inch). Det är faktiskt samma display som iPhone 8 använde. Den gamla fingeravtrycksläsaren har introducerats igen och du har även lite tjockare kanter runt displayen. Vist är det lite tråkigt att designen och skärmen inte är den allra senaste. Men eftersom Apple har återanvänt gammal design kan de istället fokusera på att göra själva telefonen så bra som möjligt. Tack vare detta är telefonen också lätt i vikt och behaglig att hålla i handen. 


Längst ner på skärmen återfinns den klassiska hemknappen som även fungerar som fingeravtrycks-läsare. 


Även om utsidan är identisk med iPhone 8 har Apple verkligen satsat på insidan av telefonen. Exempelvis levereras processorkraften i iPhone SE av ett kraftfullt A13-chip vilket är samma chip som används i de allra senaste telefonerna från Apple. När det jämförs med en ny iPhone 11 är det inte stor skillnad mellan de två och enda gången där 11:an faktiskt är bättre är när det krävs bättre hantering av grafik, annars presterar de väldigt jämnt. Processorn i iPhone SE har ett ram-minne på 3GB. Standardlagringen på själva telefonen är 64GB men du kan välja större storlekar som 128 och 256GB. 


Kameran består av en 12MP som tillsammans med A13-chippet blir ett kraftfullt kameraverktyg som kan ta riktigt schyssta bilder. Eftersom kameran består av endast en lins får du dock inte samma möjlighet till att zooma in och ta lite breda bilder som med en iPhone 11. Bilder i dåligt ljus når inte heller upp till samma nivå eftersom det inte finns något nattläge. 


Men kameran är inte helt utan kvaliteter. Du kan exempelvis filma i 4K i 60 fps och slow motion. Även porträttläge är möjligt, både med kameran på baksidan samt selfie-kameran. När du väl har tagit din bild kan du redigera den och få till ett pangresultat! 


Batteritiden hos iPhone SE landar på ca 7-8h under en dag med normal användning (sociala medier, lyssna på musik samt kolla på något klipp). Det betyder att det är ca 4-5h mindre än en iPhone 11. Eftersom laddaren endast är på 5W tar det även drygt 1,5h för telefonen att gå från 0-100% laddningsstyrka. 


Telefonen är vattentät och klarar av ett djup på 1m i 30 minuter. 


iPhone SE passar den som vill ha en enkel smartphone som erbjuder bra prestanda och värde för pengarna. Tack vare sitt A13-chip är den säker för framtiden och kommer inte behövas bytas ut på länge. Dess kamera är ingen kioskvältare men tar bra bilder och kan filma i både slow motion och 4K. Den är även lätt i vikt och tack vare sin 4,7 tums skärm är den kompakt och enkel att greppa. 


När du köper en iPhone SE får du även med ett par EarPods - hörlurar med USB-C-sladd som passar till telefonen. 


Detta säger konsumenterna

Givetvis vill vi också veta vad användarna tycker om bästa budget smartphone. Här kommer några exempel: 


"Perfekt ersättare till äldre iPhone's."


"Helt ok mobil som ger mycket för pengarna."


"Den passar mig perfekt då jag hade en iPhone 6 före köpet ! Ny mer kraftfull telefon som jag känner mig hemma med ! Kan det bli bättre ?" 


"iPhone SE (2020) är en mycket prisvärd och kraftfull mobil, utmärkt för oss som vill ha en mobil med små dimensioner och ändå få maximal prestanda. Rekommenderas!"


"Jag bytta upp mig från min gamla iPhone SE och är otroligt nöjd."


"Extremt prisvärd, inget att klaga på."


"Bytte från en iPhone 6S - helt klart värd varje krona, alla gånger. Nöjd med kameran, bild ljuset, snabbheten. Dock lite hal baksida, (telefonen kan glida om man lägger ifrån sig), rekommenderar ett skal."


"Min fru behövde ersätta en trasig iPhone 6. Jäklar vilken fart det är på allt! Jag tror att snabbheten, gör att telefonen känns så bra som den gör. CPU:n spelar verkligen in. Batteritiden är fullt godkänt idag, men, är troligen inte kalaskul om något år eller tre. Vi får se. Det jag verkligen saknar i den är night mode, som finnsi iPhone 11. Bilder blir inte bra när det är mörkt, men jag tar sällan bilder i mörkret så, kanske inte ett problem." 


"Äntligen en iPhone med vettigt pris ! Funkar klockrent !"


"Bra prisvärd iphone med modernt innandömme, bättre alternativ än att köpa begagnad eller äldre telefon till barnen t.ex."


"Otrolig prestanda till bra pris. Mobilen är dessutom liten och har kvar TouchID."


"Uppgraderade från förra generationen iPhone SE som var en riktig trotjänare, denna nya SE är en fantastiskt uppgradering och jag var äntligen beredd på att skaffa en telefon med lite större skärm. Med prestanda som dyrare iPhones är detta ett klart köp! Touch ID och "force touch" hemknappen är härligt och man slipper Face ID. Den röda färgen är otroligt snygg att titta på och ett stort plus att Apple donerar pengar till välgörenhet!" 


Här köper du bästa budget smartphone till bästa pris

CDON.COM säljer bästa smartphonen just nu för 4760 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

4760 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPhone SE!

Hos Dustin Home köper du smartphonen för 4890 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa smartphonen bäst i test för bara 4990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Webhallen köper du bäst-i-test-vinnaren för 4990 kr. Frakten ingår även i priset.

Proshop säljer den för 5190 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Ginza kan du köpa testvinnaren för 5659 kr. Frakt ingår i priset.

Bästa smartphone - så säger experterna i sina smartphone-test

Utvecklingen av mobiltelefoner går mycket snabbt. Vi väljer därför att bara redovisa tester från 2020, 2019, 2018 och 2017, eftersom det annars är många mobiler som inte längre går att köpa. De senaste testerna är högst upp i listan (förutom de tester vi listat ovan gällande Samsung Galaxy S10):


Tom's Guide: Rankar iPhone 11 som den bästa smartphone 2020. De tycker att det är den telefon som passar de flesta. De tycker den tar bra bilder, levererar snabb och bra prestanda samt att den har ett bra och effektivt batteri. När de presenterar nackdelarna nämns att det inte finns snabbladdning samt att iPhone 11 standardlagring endast är 64GB. 


Macworld: Tycker att iPhone 11 är det smartaste valet av smartphone ifall du behöver en ny iPhone. De tycker att prestandan är i "absolut toppklass" och är starkt positiva till dubbelkameran och priset. 


The Guardian: Ger iPhone SE toppbetyget 5/5 och tycker att det är en smartphone som levererar topprestanda, en bra kamera i ett bra format som gör den till ett riktigt kap. De skriver att det är en telefon som passar den som endast vill ha en telefon som fungerar bra, utan massa topp-specifikationer och funktioner. 


Techradar: Ger Samsung Galaxy S20 4,5/5 stjärnor. De tycker att skärmen är utmärkt tack vare sin 120Hz uppdateringsfrekvens. De gillar även kameran, dess prestanda samt att den är redo för 5G. De ogillar dock att den är dyr. De tycker att den passar dig som vill ha en första 5G-redo telefon eller dig som vill ha en flagg-skepps-modell som är enkel att hålla i en hand. 


Trusted Reviews: Har testat batteritiden i iPhone 11. De är mycket positiva och ger ett betyg på 4/5. De tycker att batteriet presterar otroligt bra och ger en bra batteritid som klarar av timmar av musik, streaming och filmande. 


Techradar: Ger iPhone SE 4,5/5 i betyg. De tycker att det är en bra smartphone som kommer hålla i många år framöver samtidigt som du inte behöver betala en stor summa. Utöver det tycker de om den lätta vikten, kraftfulla processorn samt dess pris. De tycker dock att batteriet och skärmen hade kunnat vara bättre men tycker att det låga priset är för bra för att ignorera. 


PCMAG: Testade iPhone SE och ger den betyget "Excellent". De tycker den är prisvärd och gillar dess snabba prestanda och kompakta format.  


Tom's Guide: Rankar Samsung Galaxy S20 Ultra som den bästa android-telefonen du kan köpa just nu samt den näst-bästa telefonen överlag år 2020. De gillar dess display, batteritiden samt det kraftfulla zoom-verktyget på dess kamera. De gillar inte att dess prislapp och beskriver det som den största nackdelen med Galaxy S20 Ultra


De är dock positiva till den mindre versionen av Galaxy S20 som har samma skärm och kamera fast med en kompaktare design. Tyvärr är batteriet mindre och har därför inte samma batteritid som den större Ultra-versionen. 


Techradar: Tycker att iPhone 11 är den bästa iPhone som lanserades 2019. De ger den 4,5/5 stjärnor och gillar framförallt dess kamera och batteritid, men även att den finns i flera olika färger. De tycker att den passar perfekt för normalanvändaren och dig som vill ha en kvalitativ smartphone med bra batteritid. De tycker även att den väldigt prisvärd för att vara en iPhone. 


What HiFi: Ger Samsung Galaxy S20 full pott med 5/5 stjärnor. De gillar skärmen, ljudet samt att den har tillräckligt med nya funktioner. De är lite restriktiva med att presentera fördelar med telefonen men avslutar sitt test med att säga att Galaxy S20 är en utmärkt smartphone som slår all konkurrens just nu. 


CNET: Tycker att iPhone 11 är den bästa iPhonen för drygt 7000kr som Apple har tillverkat. De ger den ett totalbetyg på 9/10 och är imponerade över batteritiden, prestandan samt den utmärkta kameran. De gillar inte riktigt skärmen samt att det endast är 11 Pro och 11 Pro Max som har fått det snabbare laddningsalternativet med 18-watt.

 

Danska Taenk har testat Samsung Galaxy S9 och ger den ett bra totalbetyg och sammanfattar det med; "Sammantaget är Samsung Galaxy S9 en telefon som är stark på nästan alla områden" och "När det gäller videofilmer är S9 bland de allra bästa och det går att spela in i 4K-upplösning på 60 bilder per sekund."

 

Techradar beskriver den såhär "Samsung Galaxy S9 är en fantastisk mobil. Den kommer med en förbättrad biometri (vilket verkligen behövdes). Kameran har tagit ett stort steg i rätt riktning - den fantastiska kapaciteten i dunkelt ljus ger ett imponerande resultat. Det är en otrolig mobil, men S9 plus överglänser den."

 

Tidningen M3 inleder med rubriken "Samsung Galaxy S9 och S9 Plus: Toppbetyg till nya superlurarna" och ger telefonerna 4,5 av 5. M3 ger telefonerna omdömet; "Samsung gör det mesta rätt med S9 och de få missarna med S8 har blivit fixade. Telefonen får en imponerande prestandauppdatering och en kamera som sätter ny standard för mobilt foto i mörker."

 

Trusted Reviews ger Samsung S9 och S9 Plus betyget 4 av 5. De sammanfattar det med; "Samsung Galaxy S9 har en fantastisk display, kamera och design som är i absolut toppskick. Den är nu även tillgänglig till ett mycket bättre pris än för några månader sen" samt "Den bästa smartphonen i år blir med största sannolikhet Samsung och deras S9".

 

Aftonbladet har testat Samsungs nya smartphones och ställer dem mot Apples iPhone X i ett brett test. I testet vinner Samsung Galaxy S9 Plus som kammar hem 41 poäng, tätt följt av S9 som tar hem 40 poäng medan iPhone X får 38 poäng.

 

DisplayMate vars fokus ligger på smartphones skärmar beskriver Galaxy S9 med;"Skärmen på Samsung Galaxy S9 är den bästa skärmen vi någonsin har testat, Samsung fortsätter att systematiskt förbättra OLED displays."

 

Tidningen Råd & Rön, januari 2019: På listan över 134 testade mobiler är SamsungGalaxy Note 9 vinnare med 82 poäng. På andraplats kommer Apple iPhone XS som får 81 poäng och tredjeplatsen går till Samsung Galaxy 9 med 80 poäng. Enligt tidningen gör Samsung tillsammans med Apple och Huawei de bästa mobiltelefonerna just nu, då dessa tillverkare har samtliga platser på Topp16-listan.

 

EISA, augusti 2018: Har delat ut tre priser till de mobiltelefoner som de anser är extra bra just nu. Bästa 'Lifestyle Smartphone' blev Honor 10 som fick omdömet; "Med aluminiumram och glasbaksida kombinerat även med högpresterande hårdvara och en smart kamera, lever Honor 10 upp till förväntningarna även hos den mest kräsne i deras lite yngre målgrupp."

Priset för 'Bästa smartphone 2019' gick till Huawei P20 Pro. EISA skriver bland annat; "Huawei P20 Pro är den mest avancerade, innovativa produkt vi sett på länge och på flera punkter tekniskt överlägsen. Den är både en perfekt följeslagare för mobila användare och en trendsättare inom mobilfotofältet tack vare de fantastiska bilder och videoklipp som den producerar."

 

Bästa konsumentmobil 2019 är enligt EISA Nokia 7 Plus. Juryns omdöme lyder; "Nokia 7 Plus är för den som kräver oklanderlig prestanda från sin telefon. Aluminiumkonstruktionen med sin keramiska känsla och den 6 tum stora IPS-skärmen med 2160 x 1 080 pixels upplösning ger telefonen en högkvalitativ känsla."

 

Tidningen Råd & Rön, mars 2019: På listan med över 153 mobiltelefoner delar Samsung Galaxy S10 och S10+ den första platsen med 83 poäng vardera. Samsung Galaxy Note 9 och Samsung Galaxy S10e, som får 82 poäng vardera, kommer på tredje plats. Apples iPhone XS och XS Max får 81 poäng vardera. Enligt tidningen är det Samsung, Apple och Huawei som gör de bästa telefonerna just nu, eftersom de alla har plats på topp-14 listan.

 

Tidningen Råd & Rön, juli 2018: Har nu hela 107 testade mobiltelefoner i sin sammanställning och högst upp på listan ligger Samsung Galaxy S9 med 80 poäng. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, ligger den mer prisvärda SamsungGalaxy S8 samt den exklusiva Samsung Galaxy S9+. 

 

Tidningen M3, maj 2018: Testade den något billigare mobilen Motorola Moto G6 Plus och tilldelade den 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Omdömet blev; "Moto G6 Plus har oförskämt många goda egenskaper med tanke på priset. En ips-skärm i toppklass, övertygande ljud för både samtal, film och musik, och en överraskande bra kamera."

 

Tidningen M3, maj 2018: Testade 12 smarta mobiler under 4 000 kronor för att få fram vilken smartphone som är mest prisvärd 2018. Bäst i test blev Motorola Moto G6 Plus med 9 av 10 poäng. Den blev vinnare eftersom den bl.a. har en mycket bra bildskärm, övertygande ljud och en riktigt bra kamera. även Xiaomi Mi A1 fick 9 poäng och den delar därmed förstaplatsen med telefonen från Motorola.

 

Aftonbladet, maj 2018: Testade 10 stycken androidmobiler för att få reda på vilken som är bästa smartphone just nu. Tidningen börjar med att konstatera att standarden höjts överlag och att även den billigaste mobilen i testet är riktigt bra. Vinnare efter 9 ronder och utsedd till bäst i test blev Samsung Galaxy S9+ med totalt 39 poäng, tätt följd av Samsung Galaxy S9 som fick 38 poäng.

 

Tidningen M3, mars 2018: Testade Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+ och gav toppbetyg till dessa flaggskepp; 9 av 10. Tidningen ger dessutom mobilerna utmärkelsen "M3 rekommenderar" och summerar med orden; "Samsung gör det mesta rätt med Galaxy S9 och de få missarna från Galaxy S8 har blivit åtgärdade. Vi får en förväntad men ändå imponerande prestandauppgradering, och en kamera som sätter ny standard för mobilt foto i mörker. Har du en Galaxy S8 i dag så är det en kostsam uppgradering [...] men har du däremot ett äldre flaggskepp och letar nytt är den däremot ett absolut toppval."

 

Mobil, mars 2018: Redovisar hållbarhetstester som SquareTrade genomför och denna gång var det Samsung Galaxy S9 som hårdtestades. På en skala mellan 0-100 får Samsung S9 en snittpoäng på 71, vilket är dåligt eftersom man i detta test ska ha så låga poäng som möjligt och 0 poäng därför är det bästa. Se testet genomföras i detta YouTube-klipp.

 

Aftonbladet, februari 2018: Ställde Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+ mot Apple iPhone 8 och iPhone X i 10 ronder. Vinnare i detta jämförelsetest blev Samsung Galaxy S9+ som fick totalt 41 poäng, följt av Samsung Galaxy S9 som fick 40 poäng. Tidningen menar att Samsungs båda mobiltelefoner är bättre i nästan alla delmoment och därför förtjänar högsta betyg; 5 av 5.

 

PC för alla, januari 2018: Tidningen gjorde ett jämförandetest för att komma fram till vilken som är den mest prisvärda mobilen just nu. Det handlar alltså inte om flaggskeppen, utan istället om bra mellanklassmobiler som har ett pris på max 2 500 kronor.

Bäst i test av de 17 mobilerna blev Samsung Galaxy A3 (SM-A320F, 2017 års modell) som fick 8 av 10 poäng. Tidningen uppskattade framför allt att den är tunn, snygg och välbyggd. Dessutom har den en utmärkt bildskärm, bra kamera samt betydligt längre batteritid än tidigare modeller.

Lika många poäng, 8 av 10, fick även Huawei Honor 8 Lite och ZTE Axon 7 Mini som blev utsedda till "Bra val!"

 

Tidningen M3, januari 2018: Har ställt 9 smarta mobiler under 4 000 kronor mot varandra, för att se vilken som är den bästa billiga mobilen 2018. Bäst i test blev Samsung Galaxy A5 2017 SM-A520F som fick hela 9 av 10 poäng. Tidningen uppskattar framförallt den utmärkta bildskärmen, att den har bra batteritid samt att den är vattentät vilket billigare mobiltelefoner sällan är.

Lika många poäng, 9 av 10, fick även Xiaomi Mi A1 som också har bra skärm, en smidig kamera med god kvalitet och är både välbyggd och bekväm.

 

Tidningen M3, januari 2018: Testade Samsung Galaxy A8 2018 SM-A530FD och tilldelade den 8 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Tidningen summerar; "Med Galaxy A8 tar Samsung mycket av det som gör Galaxy S8 intressant och stoppar in i en lite enklare och lite billigare telefon. Det är ett riktigt kvalitetsbygge, med snygg bildskärm, övertygande ljud och utmärkt batteritid. Gillar du Samsungs funktioner och stil men inte vill slanta ut för en Galaxy S8 [...] är den ett solklart val."

 

Tidningen Råd & Rön, december 2017: Har testat 102 mobiler och utsett Samsung Galaxy S8 till den bästa mobiltelefon just nu. S8:an får hela 81 poäng, vilket räcker till guldmedaljen. Andraplatsen får dock sex mobiler dela på, bland annat Apples iPhone 8 och Samsung Galaxy Note 8.

 

Mobil, november 2017: Redovisade ett test från försäkringsbolaget Squaretrade på hur hållbarheten är på Apple iPhone X. Undersökningen visar att iPhone X är den ömtåligaste Iphone-modell som någonsin testats. Dessutom är denna iPhone den dyraste, både i inköp och reparation, vilket gör att de summerar sitt test med "Katastrofresultat".


Aftonbladet, november 2017: Testade Apple iPhone X och gav den betyget 4 av 5. Sammanfattningen lyder; "Det är ingen tvekan om att Iphone X är den bästa mobil Apple någonsin byggt. Den har i stort sett allt; Design, prestanda, tålighet (tål vatten och damm), mycket bra kameror, Face ID och den användarvänlighet som blivit Apples varumärke."

 

MacWord, november 2017: Har testat Apple iPhone X och konstaterar att "för första gången sedan 2014 håller vi i en Iphone som känns helt ny". Tidningen ger mobilen 9 av 10 poäng, utmärkelsen "Bra köp" och summerar med orden; "Iphone X är en hypersnabb, lyxig, dyr, och – för första gången på länge – en väldigt annorlunda Iphone. Det här är det bästa Iphone som går att få tag på, men också den dyraste. En Iphone 8 eller Iphone 8 Plus ger mycket av det Iphone X har, till ett lägre pris."


Aftonbladet, oktober 2017: Tidningen ställde flaggskeppen Apple iPhone 8 / 8 Plus mot Samsung Galaxy S8/ Note 8 för att se vilken smartphone som är bäst just nu. Vinnare, med 45 poäng, blev Apple iPhone 8 Plus och tidningen summerar: "Snabbast på marknaden och med en förbättrad skärmteknik som tillsammans med racerprocessorn orkar köra avancerade spel, AR-appar och leverera bra video."

 

Mobil, september 2017: Ställer 9 av de just nu bästa mobilerna mot varandra för att kunna utse den bästa kameramobilen 2017. Testet visar att de flesta kamerorna är riktigt bra och hela tre mobiler får dela på förstaplatsen med 16 av 25 poäng. Det handlar om Apple Iphone 7 Plus, Huawei P10 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus.

Sistaplatsen gick till HTC och LG. Dessa mobiler ska du alltså undvika enligt tidningen, om du vill ha en riktigt bra kamera i din smartphone.

 

MacWorld, september 2017: Testade Apple iPhone 8 samt 8 Plus och tilldelade den 8 av 10 poäng. Tidningen sammanfattar med orden; "Apples Iphone 8 blir en kortlivad historia som toppmodell, men när vi istället betraktar den som en mellanmodell för dig som vill ha en riktigt grym Iphone för 8 000 – 9 000 kronor beroende på modell och lagringskapacitet, ja då är den riktigt intressant. Framför allt tack vare den snabba processorn."

 

Tidningen M3, september 2017: Efter ett test av Sony Xperia XZ1 G8341 konstaterar tidningen att den bara är värd 7 av 10 poäng. De skriver; "Xperia XZ1 är absolut ingen dålig telefon, men batteritiden hindrar den från att få ett toppbetyg. Och den känns ärligt talat rätt så onödig. Hårdvarumässigt är det en Xperia XZ Premium, fast lite sämre. Sony hade gjort sig själva en tjänst om de släppt Xperia XZ Premium nu, stoppat in Android 8 och 3d-appen i den och kallat den för Xperia XZ1 Plus istället. Då hade de haft ett äkta flaggskepp att skryta med denna höst."

 

Tidningen M3, augusti 2017: Testade Huawei Honor 9 och gav den 8 av 10 poäng. Mobilen får dessutom utmärkelsen "M3 rekommenderar" och tidningen summerar med; "Honor 9 är precis som föregångaren en snygg och välbyggd telefon med bra men inte helt maxade prestanda, och riktigt många intressanta funktioner."

 

Mobil, augusti 2017: Efter ett test av Huawei Honor 9 konstaterar tidningen att "Honor 9 är i princip samma telefon till samma pris som Huawei P10, och det är främst designen som skiljer dem åt. å andra sidan är telefonerna inte speciellt lika varandra, och det är absolut inget fel i att välja telefon efter design. Bägge är snygga på olika sätt, och bägge är bra". Betyget blev 76 av 100 poäng och det räckte till utmärkelsen "Toppbetyg".

 

Aftonbladet, augusti 2017: Testade Samsung Galaxy Note 8 och tilldelade den betyget 4 av 5. Omdömet blev; "Vassast just nu. Men frågan är hur vass den känns när Apples nya Iphone kommer ut. Det och det höga priset gör att betyget stannar på fyra plus." Tidningen jämförde också denna mobil mot iPhone 7 Plus och då vann Samsung Note 8 med 3 mot 1 i ronderna.

 

EISA, sommaren 2017: Har delat ut priser till de mobiler som just nu är extra bra. Priserna i år gick till:

* Bästa Smartphone 2017-2018: Samsung Galaxy S8/S8+ som fick omdömet; "Den här utomordentligt välbyggda flaggskeppstelefonen i glas och metall kombinerar med sin nästan kantlösa Infinity Display en generös skärmstorlek med ett format som ändå är lätt att hantera. Det är en telefon som kan allt."

* Bästa konsumentmobil 2017-2018: Huawei Honor 8 Pro som fick omdömet; "Denna vackert formgivna telefon har en stor 5,7-tums QHD-skärm och systemchippet Kirin 960 som klarar även de mest prestandakrävande uppgifterna. Det här är en väldigt kompetent telefon."

* Bästa kameramobil 2017-2018: Huawei P10 som fick omdömet; "Huaweis senaste flaggskepp är förbättrat i nästan varje aspekt. Det går igenom från designen med diamantskuret skal och nyskapande färgval, vidare till det snabbare och säkrare åttakärniga systemchippet Kirin 960."

 

Mobil, juni 2017: Gjorde ett stort jämförande test för att kunna utse den bästa mobilen 2017, oavsett pris. Vinnare med stor marginal blev Samsung Galaxy S8 Plus som med sina 21 av 25 poäng blev bäst i test. Tidningen summerar; "Med skärmen i centrum ackompanjerad av mjukvara som drar full nytta av den får Samsung en riktigt bra start och telefonen behåller ledningen under hela racet. Liksom föregångaren är telefonen vattentålig, har smart aktiv viloskärm, en riktigt bra kamera, gott om både arbetsminne och lagringsutrymme. Lägg därtill en riktigt lyxig finish och saken är klar."

På andraplats kom Sony Xperia XZ Premium med 17 av 25 poäng.

 

Tidningen M3, juni 2017: Testade Oneplus 5 under rubriken "Allt du behöver i en mobil - för under 5000 kr". Omdömet lyder; "Oneplus 5 är verkligen extremt mycket kvalitetsmobil för pengarna. Hög byggkvalitet, prestanda i toppklass, amoled-skärm, utmärkt batteritid, massor av minne och lagring, och en kamera som kan mäta sig med de bästa". Telefonen tilldelades 9 av 10 poäng och utmärkelsen M3 Rekommenderar.

 

Tidningen M3, maj 2017: Testade Sony Xperia XZ Premium G8141 och tilldelade den 8 av 10 poäng. Omdömet blev; "...en maxad och lyxig smartphone i klassisk stil, med prestanda i absoluta toppklass, en kamera som gör en hel del intressanta saker, övertygande ljud och en skärm som imponerar." Mobilen får också utmärkelsen "M3 rekommenderar".

 

Tidningen M3, april 2017: Testade LG G6 H870 och gav mobilen 8 av 10 poäng. De konstaterar att telefonen har en elegant design med stor skärm, utmärkt ergonomi, en rolig kamerakombination och de uppskattar också att den är vattentät. LG G6  fick därför utmärkelsen "M3 rekommenderar!"

 

Tidningen M3, april 2017: Testade Huawei P10 Plus och tilldelade den 8 av 10 poäng. Omdömet blev: "Med ett par extra features, kanske vattentålighet, hifi-audio eller trådlös laddning, hade P10 Plus förtjänat en extra poäng. Nu ska den leva enbart på kameran. Den är visserligen intressant, men det är många andra av vårens och höstens mobilkameror också, på olika sätt."

 

Mobil, mars 2017: Gjorde ett jämförandetest av 6 smartphones för att hitta den bästa mellanklassmobilen, det vill säga en mobil som kostar ungefär hälften av flaggskeppen från de olika tillverkarna. Vinnare blev Lenovo Moto Z Play som fick 20 av 25 poäng och därmed blev bäst i test. Tidningen summerar med orden; "Skärmen är både stor och skarp samt har smarta funktioner i viloläget. Vi kan ansluta moduler om vi skulle ha sådana till hands och gränssnittet är skönt avskalat. Lägg till det testets bästa kamera, Android 7 och vi har en klart värdig vinnare."

På andraplats, med 18 av 25 poäng, kom Samsung Galaxy A3.

 

Aftonbladet, mars 2017: Testade alla aktuella androidmobiler för att komma fram till vilken smartphone som är bäst våren 2017. Vinnare blev Samsung Galaxy S8 Plus med 4 av 5 poäng. Den tog hem segern för att den "Har toppkamera, mycket bra skärm och toppbetyg vid test av processorn." Ytterligare några mobiler fick 4 poäng i detta test och det var Samsung Galaxy S8, Huawei P10 och Nokia 6.

 

PC för alla, februari 2017: Testade 9 smarta mobiler under 4 000 kr för att se vilken mobiltelefon som är den mest prisvärda utmanaren just nu. Bäst i test blev Moto Z Play med betyget 9 av 10. Den tog hem segerpokalen bland annat för sin utmärkta bildskärm, långa batteritid och ett snyggt och rent gränssnitt.

Tre mobiler fick 8 av 10 poäng och utmärkelsen "Bra val". Dessa var Asus ZenFone 3, Huawei Honor 8 och Samsung Galaxy A3 2017.
Bäst i test smartphone


Att ständigt vara uppkopplad är en naturlig del av samhället idag. Om du använder din mobil mycket - se till att du har en riktigt bra smartphone!

 Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om bästa smartphone önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den smartphone som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Smartphone


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående smartphone. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa mobiltelefonen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Tips 2: Ska du köpa extra laddare till din mobiltelefon och vill veta om det är fördelar med en originalladdare eller om man lika gärna kan köpa en mobilladdare på Rusta eller Clas Ohlson? Då ska du läsa detta test hos Testfakta. Det är stora skillnader i kvalité som du kan se i denna tabell.

 

Fotografierna som du tar med denna mobil går utmärkt att framkalla på nätet eller sätta ihop till en egen fotobok. Om du tänkt ta mycket bilder är förstås en bra digitalkamera att föredra istället. Vi vet vilken kamera som är bäst i test.

 

För att skriva ut fotografier kan sidan med tester av bläckstråleskrivare vara intressant att ta del av. Och genom att köpa högtalare till din smartphone, får du en komplett musikanläggning med riktigt bra ljud.

 

Även om en Smartphone innehåller mycket program idag, är en bärbar dator att föredra om du tänkt arbeta mycket under t.ex. resor. Läs våra tester på laptop så får du tips på vad som är bäst idag. Och på våra sidor med tester på surfplattor och ultrabook tester kan du se vad som är bäst inom dessa områden just ju.


Philip Andrén

Bäst i test: Smartphone

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: