Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin

Test Tvättmaskiner 2020

Ska du köpa tvättmaskin och vill veta vilken som vunnit bäst i test och är mest prisvärd just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina tvättmaskiner. Allt för att du ska få så mycket relevant information som möjligt och kunna undvika jobbiga och kostsamma felköp.

 

I vårt tvättmaskin test har vi tagit fram en rekommenderad tvättmaskin, en tvättmaskin bäst i test samt en toppmatad tvättmaskin bäst i test. 


InnehållsförteckningBästa tvättmaskin 2020

Rekommenderad tvättmaskin

Bosch WAT283T8SN

Tvättmaskin bäst i test Bosch WAT283T8SN
 • Energimärkt med A+++

 • Högsta betyg när det gäller tvätt

 • 10 års garanti

 • Låg ljudnivå på bara 49 dB

Tvättmaskin bäst i test

LG FH495BDS2

Tvättmaskin bäst i test LG FH495BDS2
 • Energiklass A+++

 • Byggd för 20 års användning

 • Högsta betyg på driftsäkerhet och kvalitet

 • Lite dyr

Toppmatad tvättmaskin bäst i test

AEG L6TDN641G

Tvättmaskin bäst i test AEG L6TDN641G
 • Utmärkt tvättförmåga

 • Användarvänlig

 • Bra centrifugering

 • Lång tvättid

 • Något hög ljudnivå vid centrifugering

Tvättmaskin test - så säger experterna

Det finns få experttester på tvättmaskiner att ta del av, men produktexperterna och butikerna menar att en av de stora utmaningarna för tvättmaskiner idag är att helt skölja bort tvättmedlet från kläderna. Anledningen till detta är att tillverkarna försöker få ned vattenförbrukningen för att spara energi. Av samma anledning blir tvättiden ofta lång, då blötläggning av tvätten är mer energisnålt än att värma upp vattnet.

 

Även hög ljudnivå är ett problem för många tvättmaskiner idag. Detta gör att det kan vara en god idé att lägga lite extra pengar på att köpa en tvättmaskin som är så tyst som möjligt, så att du och familjen inte störs när maskinen jobbar.

 

Summerar vi de senaste årens experttester framkommer också vilka tillverkare som gör de bästa tvättmaskinerna och vilka som lyckas "mindre bra". De producenter som är bäst är Miele, Bosch och Siemens. Bosch har haft stora framgångar under åren, inte minst med sina WAS och WAQ-maskiner. Bosch har också historiskt tagit många av platserna på Topp10 med sina tvättmaskiner och de redovisar sina testvinster här på sin hemsida.

 

När vi tittar på det som för många är viktigast med en tvättmaskin, att tvätten blir ren, är Bosch och Miele lika bra, men maskinerna från Bosch kostar ofta bara hälften av Mieles tvättmaskiner. Även Siemens och LG försöker idag ta sig in på prispallen, där de tyska jättarna tidigare stått ohotade.

 

De tillverkare som gör de sämsta tvättmaskinerna enligt experterna, är bland annat Cylinda, Candy, Hotpoint och Zanussi. Dessa maskiner ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra tvättmaskin.

 

I tidningen Råd & Röns senaste test från januari 2020, är hela 150 maskiner med i sammanställningen. Bäst i test med 73 poäng är LG FH495BDS2/FH6F9BDS2 och på delad andraplats kommer flera tvättmaskiner från Miele bland annat modellerna WCG 130, WCI 330, WCI 120 som alla får 72 poäng. Bosch WAT283T8SN, som är vår mest prisvärda tvättmaskin, ligger på en delad 8:e plats och får bra betyg i delmomenten tvätt och centrifugering. 

 

Samtliga tvättmaskiner på topp 15-listan är relativt dyra och kostar mellan 9 000-18 000 kronor. Tidningen menar dock att det går att köpa en riktigt bra tvättmaskin för bara ca 6 000 kronor och nämner Samsung WW80J5426DW, WW80J5426EW och WW80J5426FW som exempel på detta.

Extern källa/länk: Tidningen Råd & Rön, januari 2020

 

Därför är detta den bästa tvättmaskinen

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

När vi tittar på vad konsumenterna tycker om de olika tvättmaskinerna så framkommer det väldigt många positiva kommentarer kring varumärket Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar dem högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Efter detta svar ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel.

 

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du dock att få en bra tvättmaskin.

 

 Tvättmaskin - Bäst i test rekommenderar:Mest prisvärda tvättmaskin 2020 - Bosch WAT283T8SN

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020

 

Önskar du låna pengar till tvättmaskinsinköpet, har vi även tips på banklån.

 

 

Som vi redan berättat har Bosch lyckats bra i testerna de senaste åren och vi har tidigare rekommenderat Bosch WAT283L8SN här på Bäst i test Guiden. Den fick bland annat utmärkelsen 'Bra köp' av tidningen Råd & Rön under våren 2018.

 

Dock har denna modell slutat tillverkas och under sommaren 2018 ersatts av en ny tvättmaskin med det snarlika namnet Bosch WAT283T8SN. Det här är en 8 kilos maskin som rymmer mycket av din tvätt vid behov, men om du kör halvfyllda tvättmaskiner ser den automatisk till att anpassa vatten och energiförbrukning till mängden tvätt.

 

Den är energimärkt med A+++ -30% vilket innebär att den tvättar 30% mer effektivt än energiklass A+++. På så vis sparar du pengar genom en riktigt låg elförbrukning. Den har också högsta betyg  när det gäller tvätt och näst högsta på centrifugering, så att tvätten blir så ren och snabbt torr som möjligt.

 

Bosch WAT283T8SN har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv och för att du ska känna dig extra trygg får du hela 10 års garanti på den tysta och kolborst-fria motorn. Att den har en låg ljudnivå på bara 49 dB vid tvätt är förstås skönt för hela familjen.

 

Mer information om denna tvättmaskin kan du läsa på Bosch hemsida.


De svenska konsumenterna är mycket nöjda med föregångaren och testvinnaren Bosch WAT283L8SN. Genomsnittsbetyget var hela 4,7 av 5,0 när över 220 konsumenter lämnat sina omdömen (maj 2018). De lovord som ofta återkommer i recensionerna är att den tvättar mycket rent, är tyst, prisvärd och har många bra program för olika behov.

 

Det finns även några få negativa recensioner och de handlar om att tvättmaskinen gått sönder efter 3-4 tvättar. Detta kan betyda att Bosch inte riktigt säkerställer att samtliga tvättmaskiner är OK innan de släpper dem från fabriken. Visserligen repareras den förstås gratis på garantin, men det orsakar ändå merjobb om man råkar få ett av dessa exemplar.

 

Här kan du köpa tvättmaskinen till bästa pris

Med fördel köper du den på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå drygt 70 kilo. Glöm inte att du hos flera av återförsäljarna också enkelt för några hundralappar kan beställa bortforsling av din gamla tvättmaskin och att du kan få hjälp med installationen av din nya tvättmaskin.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare.
 

Tvättmaskin - Bäst i test 2020

Ska du ha det bästa när det gäller driftsäkerhet och kvalitet; Välj LG! Samtliga experter är överens om att detta är en tvättmaskin som är före alla andra, så är det bara. Modellen LG FH495BDS2 är riktigt uppskattad av både konsumenterna och experterna. Därför utser vi den till vår tvättmaskin bäst i test.


Bäst i test tvättmaskin - LG FH495BDS2

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om bästa priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020

 

Önskar du låna pengar till tvättmaskinsinköpet, har vi även tips på banklån.

 


LG FH495BDS2 är ett bra alternativ för dig som söker en tvättmaskin på 12 kg. Den har energiklass A+++ och får höga betyg både när det gäller tvättresultatet och centrifugeringen som är på 1 400 varv/min. Den är byggd för 20 års användning och därför gediget konstruerad. Det märks inte minst på vikten som är hela 73 kilo.

 

LG FH495BDS2 tog hem förstaplatsen i tidningen Råd & Rön under våren 2020 (av 150 testade tvättmaskiner). Även konsumenterna är mycket nöjda med denna tvättmaskin och ger den höga betyg och bra omdömen som du kan läsa här.

 

Priset är dock rätt högt för en "vanlig tvättmaskin". Om du tycker att det är en hel del pengar att lägga ut på en tvättmaskin men med en lång livslängd och omatchad kvalitet så kan du vara säker på att du gör ett bra köp. 

Så köper du bästa tvättmaskinen till lägst pris

Glöm inte att du hos flera av återförsäljarna också enkelt för några hundralappar kan beställa bortforsling av din gamla tvättmaskin och att du kan få hjälp med installationen av din nya tvättmaskin.Toppmatad tvättmaskin - Bäst i test 2020

Med en toppmatad tvättmaskin slipper du böja ryggen varje gång du ska packa in och ut. De tar även inte stor plats vilket gör dem till en bra vitvara att ha i hemmet om du bor lite mindre. Exempelvis får den enkelt plats i ett badrum. 

Toppmatad tvättmaskin bäst i test - AEG L6TDN641G

(Klicka på tvättmaskinen för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 22 October 2020


AEG L6TDN641G är en tvättmaskin som just nu ligger på förstaplats på Råd & Röns jämförelse av toppmatade tvättmaskiner. Den har en kapacitet på 6kg och kommer med smarta funktioner som senarelagd start och Aquastop (vattenskydd). Den har även flertalet program, bl.a. ett effektivt 20-minuters-program när det måste gå snabbt!


Den är otroligt effektiv och förbrukar 150kWh/år och har därmed energiklass A+++, den högsta som går att uppnå. När tvättmaskinen är igång har den en ljudnivå av 56dB men när centrifugering är igång går tvättmaskinen upp till 1400 varv/min och 79dB


Tvättmaskinen väger 61 kg och har måtten 40 x 60 x 89 cm (BxHxD). 


Detta säger användarna

Som vanligt vill vi även veta vad användarna tycker om sin tvättmaskin. När det gäller AEG L6TDN641G är de flesta användarna mycket nöjda med sitt köp. Här kommer några exempel:


"Bra tvättresultat av en liten maskin. Tyst gång vid centrifugering."


"Jag är supernöjd med maskinen, den har jätte många olika program. Mitt favorit är snabbprogrammet!! Enda minuset är att det fastnar ganska mycket tvätt och sköljmedel i facken trots att jag sköljer ur dom efter varje tvätt."


"Kört ca 10 tvättar på olika program fungerar utmärkt. Klarar även av kuddar och täcken, vissa toppmatade har problem med centrifugering med tunga plagg men denna har hittills klarat allt. Maskinen centrifugerar också korrekt innan sköljning så tvättmedlet försvinner. Centrifugeringen på denna maskinen är största styrka. Valde tidigare ett billigare alternative vilket inte blev bra, köpte denna och blev väldigt nöjd! Ett stort plus är att man kan justera tiden till kortare tvätttid på programmen!"


"Jag är verkligen glad att jag har köpt den. Tar lite plats och fungerar perfekt."


"Jag köpte min underbara AEG tvättmaskin för ca. 6 veckor sedan. Jag är supernöjd och väldigt nöjd med det. Leverans och installation var också helt fantastisk och snabb."


"Var lite skeptisk till att köpa en maskin med 1400 varv / min, men tvätten är inte blöt, positiv upplevelse och kan verkligen rekommendera maskinen, det enda jag saknar är ett kort program för 40 graders tvätt, dessutom tar det lite utrymme och gör inte buller, så spring och köp."


"Jag köpte den för ca. För 1 månad sedan och det tvättar riktigt bra och rent!!"


"Allt fungerar perfekt både maskin och leverans helnöjd."


"Tyst, tvättar rent och har alla funktioner jag kan önska!"


"Väldigt bra ! Perfekt för mindre hushåll och om man har litet badrum . Bra med 20 min snabbprogram."


Här köper du den toppmatade tvättmaskinen till lägst pris
Till dig som fortfarande är tveksam och som ska köpa en Bosch tvättmaskin

Bosch erbjuder dig som konsument att testa tvättmaskinen hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du  pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugeringshastigheten ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits tvättmaskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt


Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.

 Kampanjpriser hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har 20 % rabatt på dessa vitvaror när du anger rabattkoden TR20 i kassan.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan hot Tretti innan du betalar och lycka till med dina inköp!
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa tvättmaskinen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den tvättmaskin som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Tvättmaskinen


Bonustips och goda råd

Ytterligare en undersökning som är värd att ta del av, är en stor sammanställning gjord av våra vänner i Norge. Där har 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet kunnat rapportera in vad de tycker om sin tvättmaskin. De har bland annat avslöjat hur länge som deras tvättmaskin höll, de problem som de haft under åren och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tvättmaskinstillverkare i denna stora konsumentundersökning blev, inte helt oväntat, Miele med 95 av 100 poäng (460 tvättmaskiner från Miele utvärderades). På andraplats kom Bosch med 92 poäng och 1 890 undersökta tvättmaskiner.


Läs gärna även vilket tvättmedel som är bäst, så att du drar full nytta av din nya tvättmaskin. Se dessa tester på flytande tvättmedel (2014), pulvertvättmedel för vittvätt (2012) och pulvertvättmedel för kulörtvätt (2013).

 

Efter tvättningen är det dags att stryka. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, eftersom du då får ett bra och lättanvänt strykjärn.

 

Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen. Det har hänt mycket med utvecklingen de senaste åren, som du kan läsa på vår sida med torktumlartest.


Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

 


Tips! Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående tvättmaskiner. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Vanliga frågor och svar

 • 🤔 Ska jag välja en tvättmaskin med 1400 eller 1600 varv per minut?
  En maskin som använder 1600 rpm kräver att den är rätt dimensionerad för att få en lika lång livslängd som en maskin som använder 1400 rpm. Detta är såklart dyrare och väljer du att köpa en billigare maskin är det bättre att välja en maskin som använder 1400 rpm.
 • 🧺 Frontmatad eller toppmatad tvättmaskin?
  Det som skiljer maskinerna åt är att den frontmatade har luckan på framsidan medan den toppmatade har luckan på ovansidan. Ska du bygga en tvättpelare eller om du tänker bygga in tvättmaskinen under en bänk blir det därför omöjligt med en toppmatad maskin. Har du en väldigt trång yta där du tänker placera tvättmaskinen kan en toppmatad maskin vara att föredra då du inte behöver tänka på ytorna runt om kring maskinen.
 • 💪 Kan jag få hjälp med att forsla bort min gamla tvättmaskin?
  Ja, kedjorna Tretti, Whiteaway, eNemo och Hemmy erbjuder både hemkörning, bortforsling och installation mot en extra kostnad som du enkelt lägger till i varukorgen.


Christopher Holmerin

Bäst i test: Tvättmaskin

Testet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: