Test av högpresterande bärbara datorer = Ultrabook test

Ultrabook tester 2020

Är du på jakt efter en riktigt snabb och lätt bärbar dator? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom PC-tidningarnas alla tester av de mest kraftfulla bärbara datorerna och sedan sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du snabbt se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa ultrabooken NU!

 

Viktigt att veta inför ditt datorköp

Visst har du någon gång hört att; "En bärbar dator kan vara snabb, lätt eller prisvärd, men bara två av dessa saker samtidigt". Det här var nämligen sanningen fram till bara några år sedan. Idag kan du faktiskt få allt på en gång och lösningen stavas U l t r a b o o k !

 

Numera finns nämligen denna kategori bärbara datorer som riktar sig till dig som vill ha en lätt och tunn dator som ändå ska vara riktigt snabb och ha hög prestanda rakt igenom. Batteritiden ska dessutom vara väl tilltagen. En "värstingdator" när det gäller bärbart, skulle man kunna säga.

 

Det är processortillverkaren Intel som står bakom detta begrepp och driver på utvecklingen för att utmana Apple och deras Macbook Air. Här är alltså motsvarigheten för PC.

 

Intel har satt upp vissa minimikrav för att en bärbar dator ska få kallas Ultrabook. Dessa är bland annat att:

 • Tjockleken får vara max 23 mm (när den är hopfälld).
 • Det får ta max 3 sekunder för datorn att starta.
 • Batteritiden ska vara minst 6 timmar.
 • Den ska ha USB 3.0
 • Och eftersom det är Intel som sätter reglerna, måste datorn ha en processor från - just det - Intel.

  Dessutom är vanliga egenskaper för en Ultrabook att: 
 • DVD/CD-spelare och numeriskt tangentbord får inte plats, det får du alltså klara dig utan.
 • Skärmen är 13,3" eller 14".
 • Vikten är ofta bara 1,1-1,7 kilo.
 • Den har SSD-disk istället för en vanlig hårddisk, för att få ned vikten och upp hastigheten.

Du kan läsa mer om vad som krävs av en Ultrabook på Wikipedia.

 

 

Bäst i test Ultrabook 2020

Fram till och med år 2015 fanns det bara en tydlig vinnare om du ville ha den bästa ultrabooken; Asus Zenbook. Ingen annan tillverkare kom i närheten av denna. Men sedan några år tillbaka ändrades spelplanen.

 

Både Dell med sina  XPS 13-datorer samt HP med sin Spectre X360 började på allvar utmana den tidigare enväldiga härskaren och idag är det ett väldigt jämnt lopp, där den sistnämnda tillverkaren, HP, vinner på målfoto.


Bästa laptopen - HP Spectre X360

Bästa 13-tummaren just nu; HP Spectre X360
(Klicka på datorn för mer information om bästa priset)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 22 October 2020

 


Enligt definitionen är det ingen "riktig" ultrabook. Men den är bäst i alla fall. Det menar tidningen PC för alla som utsett HP Spectre X360 till 'Bäst i test' tre år i rad.

 

Tidningen testade en tidigare modell redan under sommaren 2015 och menade redan då att det fanns många fördelar med denna ultralätta (1,3 kg) dator. De skriver "HP lyckas kombinera en högupplöst toppenskärm med klockren känsla och kontroll i pekfunktionen, ordentliga prestanda och imponerande batteritid (12 timmar) i en och samma dator. Inte illa."

 

De anser vidare att det här är den snyggaste datorn och den är dessutom vikbar, vilket innebär att du kan vrida skärmen 360 grader (därav namnet X360). På så vis kan du använda den som på bilden ovanför för att t.ex. titta på film under din resa. Eller som "tält" för att spela spel på den tryckkänsliga skärmen med Gorilla-glas som har en betraktningsvinkel på hela 178°.


Datorn är även kraftfull med 10:e generationens i5-processor. Du får även ett RAM-minne på 8GB LPDDR4-3200 SDRAM. När det kommer till lagring på datorn har du en SSD på  256GB. Med en SSD-hårddisk transporteras information upp till 10x snabbare än en vanlig sådan. 

 

Självklart kan du också ha den vänd som en vanlig laptopskärm. Den har också en aktiv penna som är kompatibel med Microsoft Ink. Tangentbordet är bakgrundsbelyst och när du fäller ihop datorn blir den bara 14 mm tjock.

 

Det här var den enda datorn som förtjänade 9 av 10 poäng i PC för allas test under sommaren 2015. Tidningen skrev: "I ett redan starkt startfält blir HP Spectre X360 testvinnare då den saknar några egentliga svaga kort. En riktigt bra dator rakt igenom, helt enkelt." HP Spectre X360 blev därför  bäst i test. Du kan läsa testet i sin helhet här.

 

I ett senare test, under januari 2018, undersökte PC för alla modellerna för år 2018 och konstaterade återigen att "Spectre X360 är en kvalitetsdator som övertygar i de flesta situationer och med ett inte brutalt högt pris med tanke på vad du får. Den övertygar stort i prestanda utan de irritationsmoment de senaste Core-datorerna haft." Tidningen skriver vidare att det är en snygg och stabil dator som är kraftfull men samtidigt diskret. Slutbetyget blir 8 av 10 poäng och den får dessutom utmärkelsen "Bra val!" Du kan  läsa hela test här.

 

The Verge har också gjort en noggrann undersökning av Spectre X360 och konstaterar att det är den Bästa bärbara datorn. De menar att den är synnerligen prisvärd och "...the closest thing to a perfect laptop I’ve used in a long time."


Även konsumenterna är nöjda med sitt köp. Bland kundrecensionerna kan du läsa bl.a.: 


"Supersnabb prestanda, och bra batteritid. Utöver det har den en fantastisk design som lämnar Macbooks i dammet. Rekommenderas!" 


"Bästa ultralätta laptopen av HP." 


"Denna dator fungerade perfekt och överträffade mina förväntningar." 


"Fick lämna tillbaka min macbook air (som började hänga sig) och köpte denna. Superbra och användarvänlig. Kör på!" 

 

Läs om HP Spectre X360 här på HP:s hemsida.

 

Välj den modell som passar dig bäst

Denna dator finns i olika bestyckningar så att du kan välja det innehåll som passar dina behov (och din plånbok) bäst.

 

Här köper du testvinnaren:

 

 

X360 13-ap0060no (med stylus pen) för 11990 kronor när du klickar här!

De datorer som var med i PC för alla:s test var från gamla 4000- och w-serien. Under 2017 presenterade HP dock nya a-serien och det är dessa nyheter vi nu riktar blickarna mot!

 

Vi väljer att titta närmare på modellen HP Spectre X360 13-aw0000 som passar de flesta, eftersom det är en bra kompromiss mellan pris och bestyckning:

 • Intel Core i5-1035G4-processor (1,1GHz basfrekvens, upp till 3,7 GHz med Intel Turbo Boost Technology, 6 MB cache, 4 kärnor
 • 13,3" WLED-bakgrundsbelyst IPS-skärm med Full HD (1920 x 1080) och pekfunktion
 • 8 GB LPDDR4-3200 SDRAM
 • 256 GB M.2 SSD
 • Intel Iris Plus Graphics
 • Bang och Olufsen; fyra högtalare; HP Audio Boost 2.0
 • Windows 10 Home 64-bit
 • HP Wide Vision FHD IR-kamera
 • Fingeravtrycksläsare
 • Fodral och penna ingår
 • Thunderbolt 3
 • Upp till 22 tim och 30 min batteritid

Vill du ha en annan modell? Läs detta!

Rabattkoden SPX36 fungerar även på modellen 13-ap0002no.  Detta innebär att du får hela 1 000 kronor i rabatt på även denna modell! 

 

Klicka här för att se bästa bärbara datorn enligt Bäst i test guiden.


 Dessa experttester kan du ta del av

Eftersom detta är en förhållandevis smal produkt med snabb utveckling, inriktar vi oss på att sammanställa de tester som gjorts under 2015 och framåt. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan:


Techradar, juni 2020: Gav 2020 års version av HP Spectre x360 en full pott på 5/5 stjärnor. De gillar designen, prestandan och de inbyggda säkerhetsfunktionerna. De är såpass imponerade att de skriver "detta kan mycket väl vara den bästa laptopen HP har nånsin gjort"

 

PC för alla, mars 2018: Testade Dell XPS 13 9370 och tilldelade den hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "Bra val". Tidningen summerar sitt datortest med orden; "Dell har gjort ett bra jobb med att uppdatera en redan bra dator, men nyhetsmässigt är den inte direkt överdrivet imponerande. Det var en toppendator 2017, och fortsätter vara en toppendator 2018."

 

PC för alla, mars 2018: I tidningens datortest denna gång, var målet att hitta den bästa bärbara datorn under 10 000 kronor i "ultrabookklass". Bäst i test blev Asus ZenBook UX430UAR-PURE2X som fick 9 av 10 poäng. Tidningen uppskattar framför allt den höga prestandan, att både bildskärm och ljud är bra samt att den är befriad från bloatware (förinstallerade program från tillverkaren).

På delad andraplats kommer HP Envy 13-AD104no och Acer Swift 5 SF514-52T som båda får 8 av 10 poäng.

 

PC för alla, december 2017: Tidningen bad tillverkare som har ultratunna notebooks att skicka sin bästa 13-14 tums dator till detta test. 8 stycken ultrabooks kom till startlinjen och bäst i test blev Lenovo Yoga 920-13 som fick 9 av 10 poäng. Tidningen tilldelar denna laptop guldmedaljen eftersom den har "hög prestanda, snabb ssd, utmärkt batteritid samt god ergonomi". även Toshiba Portege X30-D fick 9 av 10 poäng och tilldelades därför titeln "Bra val!"

 

PC för alla, oktober 2017: Tidningen ställde 6 hybriddator, alltså datorer och surfplatta i ett, mot varandra för att se vilken som var bäst. Två datorer fick dela på förstaplatsen; HP Pavilion X360 och  Acer Spin 5 som båda fick 8 av 10 poäng. Titeln Bäst i test gick till Acer och HP:s dator blev Bra val!

 

PC för alla, maj 2017: Testade Asus Zenbook 3 Deluxe UX490UA och konstaterade att den visserligen är snygg, välbyggd och lätt, men blir inte övertygade om att det är nog. Både bildskärmen, webbkameran och batteritiden är sämre än väntat och datorn får därför nöja sig med betyget 7 av 10.

 

PC för alla, april 2017: Testade Toshiba Portege X20W-D-10V och gav den 9 poäng av 10 möjliga. Tidningen konstaterar att detta är en ultralätt dator i absolut toppklass och att den har god prestanda, tunn och lätt konstruktion, rejäl batteritid samt bra ljud. Datorn får därför utmärkelsen "Bra val!"

 

PC för alla, april 2017: Gjorde en sammanställning över 10 bärbara datorer med hög prestanda för att se vilken datorer som är bäst 2017. Men testerna visar att det är jämn och hög kvalité på datorerna. Hela nio Ultrabooks fick betyget 8 av 10 och dessutom utmärkelsen "Bra val!". Det är med andra ord svårt att göra ett dåligt köp, om du håller dig till någon av de testade datorerna i sammansällningen.

 

PC för alla, april 2017: Testade Dell XPS 13 9365 och tilldelade den 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bra val!". Omdömet blev: "Vi gillade XPS 13 i vanlig notebookversion och Dell tar här samma koncept och kvalitet och lägger till pek- och 360-gradersskärm utan att tappa något väsentligt. Det är snyggt, väldigt välbyggt och bekvämt lätt."

 

PC för alla, mars 2017: I ett test av HP Spectre X360 15 (den tidigare vinnaren, men nu med 15 tums skärm) konstaterar tidningen att: "Bra pek- och pennkontroll i notebookläge är ett klart plus [...] kombinationen av vass prestanda, imponerande 4k-skärm och slimmat format som är det som lockar mest. Och den grymt snygga designen, förstås." Betyget blir 8 av 10 och denna ultrabook får också rekommendationen "Bra val".

 

PC för alla, september 2016: Testade 6 kraftfulla bärbara 15 tums-datorer, utrustade med fyrkärnig Core-processor. Bäst i test blev Asus Zenbook Pro UX501VW-FJ044T som fick 9 av 10 poäng. Den blev vinnare på sin höga prestanda, 4K-skärm samt den stora SSD-disken.

 

PC för alla, juli 2016: Testade HP Spectre 13-v001 och gav den betyget 8 av 10. Omdömet blev; "HP Spectre är en ruskigt imponerande dator. Vi skulle nog vilja påstå att det är den snyggaste bärbara dator som någonsin byggts [..] Byggkvaliteten är i topp, prestandan likaså och den är smart och modernt utrustad med teknik som blickar mot framtiden."

 

PC för alla, mars/augusti 2016: Tidningen ställde 12 högpresterande laptop på startlinjen för att kunna utse den bästa bärbara datorn. Bäst i test blev HP Spectre X360 som fick 9 av 10 poäng och omdömet löd; "Den har kanonskärm i qhd-upplösning med touch, utmärkt batteritid, och en elegant vikbar design med möjlighet att köra surfplatteläge. Framförallt hittade vi absolut ingenting att gnälla på. Det är ovanligt. Alltid är det ju något."

även Dell XPS 13 9350 fick samma poäng (9 av 10) och delar därmed förstaplatsen med HP.

 

PC för alla, januari 2016: Testade 5 högpresterande Skylake-datorer med 13 tums skärm och utsåg Dell XPS 13 till bäst i test. Dells dator vann på sin högra prestanda, kompakta design och utmärkta bildskärm.

Denna dator fick 9 poäng, vilket var 1 poäng mer än Asus Zenbook UX305 och HP Envy 13 som kom på en delad andraplats och fick utmärkelsen "Bra val".

 

PC för alla, maj 2015: Testade några av de hetaste 13-tummarna och utsåg HP Spectre X360 till bäst i test med 9 av 10 poäng. Förutom belysningen i tangentbordet var tidningen mycket nöjda med den höga prestandan, utmärkta batteritiden och utmärkta bildskärmen. Dessutom har den en elegant design och är vikbar. Summeringen lyder; "I ett redan starkt startfält blir HP Spectre X360 testvinnare då den saknar några egentliga svaga kort. En riktigt bra dator rakt igenom, helt enkelt."

Andraplatsen går till Asus Zenbook UX305 med 8 av 10 poäng. Se en sammanfattande tabell här.

 

PC för alla, maj 2015: Gjorde ett test av den lyxiga ultrabooken Acer Aspire S7 och konstaterade; "Med ny processor under huven verkar Acer Aspire S7 äntligen ha hittat tekniken som gör den till en riktigt bra dator. Borta är vinande fläktar och otillfredsställande prestanda och batteritiden imponerar." Betyget blev 8 av 10.

 

M3, april 2015: Testade gamingdatorn Asus G501JW och tilldelade den 8 av 10 poäng. Den fick även utmärkelsen M3 Rekommenderar och omdömet blev: "Snabb nog för senaste spelen och tunga arbetsuppgifter, tunn och lätt nog att ta med sig överallt, och med batteri för flera timmars vardagsanvändande."

 

PC för alla, februari 2015: Testade sex prisvärda dator mellan 8 000 - 9 000 kronor och utsåg Asus X550J som Bäst i test med 8 av 10 poäng. De stora fördelarna med denna laptop var att den är mycket snabb, har god ergonomi och är välbyggd.

  

Vill du ha en billigare dator eller en laptop med större skärm, rekommenderar vi dig att läsa våra laptop test. Där hittar du en genomgång på den bästa bärbara datorn just nu.


Eftersom skärmarna på Ultrabooks är rätt små, kan det vara intressant att läsa våra tester av datorskärmar. På de flesta ultrabooks kan du nämligen koppla in en extern skärm när du jobbar hemma, vilket gör arbetet bekvämare.

 

Vi har också en sida med surfplattor test för dig som är intresserad av denna typ av "bärbar dator". Behöver du låna pengar inför ditt köp har vi även en sammanställning på detta.